Ny spricka i Ulf Kristerssons regeringsunderlag

Uppdaterad 2023-05-04 | Publicerad 2023-05-02

Sprickan mellan Tidöpartierna SD och L fördjupas.

Det nya konfliktområdet handlar om EU - ett medlemskap som Jimmie Åkesson (SD) vill utvärdera.

– Det är naturligtvis helt uteslutet, svarar Johan Pehrson (L). 

Samtidigt som Sverige är ordförandeland i EU har en konflikt om unionen blossat upp i Ulf Kristerssons regeringsunderlag.

Jimmie Åkesson (SD) anser att svenska intressen måste sättas först och att det är dags att utvärdera det svenska medlemskapet.

”Med allt fler inslag av långtgående symbolpolitik börjar EU-medlemskapet bli farligt lik en tvångströja som vi helt enkelt måste acceptera och förhålla oss till.” skriver han på Aftonbladet debatt.

Uppfattningen går rakt emot Liberalernas politik. L profilerar sig som Sveriges mest EU-vänliga parti, har haft ”Mer EU”- som vallöfte och öppnade nyligen för att Sverige ska bli medlemmar i valutasamarbetet Euro.

Viktig fråga för L

För partiledare Johan Pehrson är EU-frågan mycket viktig. Han kände inte till Jimmie Åkessons utspel innan debattartikeln publicerades – trots att partiledarna i Tidösamarbetet har regelbundna möten.

– Jag blir förvånad. Det är naturligtvis helt uteslutet att vi ska ompröva det svenska EU-medlemskapet, säger han och tillägger att utvärderingar och förbättringar sker i realtid hela tiden.

Johan Pehrson.

Om SD lägger fram krav på att regeringen ska inleda ett arbete för att ompröva EU-medlemskapet. Vad gör ni då? 

– Jag blir väldigt förvånad. Det finns inget som betytt så mycket för Sveriges och svenska folkets trygghet, frihet, ekonomiska välstånd, möjligheten att komma till rätta med de svåra klimatutmaningar som världen står inför, som EU-samarbetet. Att ställa sig utanför skulle vara direkt oansvarigt. Vi skulle föra Sverige in på en mycket mörk väg, i en mörk gränd där vi inte vet vad som finns i slutet, säger Johan Pehrson.

”Borde ompröva”

Han tillägger att det finns ett ”realtidsexperiment” som pågår just nu i Storbritannien och att Brexit inte fallit väl ut för britterna.

Är det helt uteslutet för L att medverka i en omprövning av EU-medlemskapet? 

– Det vi borde ompröva är att Sverige deltar i Eurosamarbetet.

Jimmie Åkessons utspel har fått stor uppmärksamhet på sociala medier. På Twitter anser flera att det är ett första steg till en Swexit-debatt - alltså att Sverige ska lämna EU. Hur ser du på det?

– Jag noterar att frågan väcks. Jag blir förvånad och förklarar att det är helt uteslutet att gå den vägen. Man är inte stark utan brutalt ensam om man står utanför. Men ordet är fritt - man får diskutera vad man vill.

Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna och Liberalerna har tidigare i vår haft motsatta uppfattningar i frågor om reduktionsplikten och EU:s migrationspakt. Trots att EU-frågan är så viktig för L anser inte Johan Pehrson att SD:s nya utspel är något hot mot samarbetet.

– Vi har ju en överenskommelse om att samarbeta för att ha en majoritet i Sveriges riksdag om saker som är viktiga för Sverige. Men vi har inget samarbete explicit om synen på internationella organisationer och EU i synnerhet. Jag bedömer inte att det påverkar på något avgörande sätt, säger han.

Följ ämnen i artikeln