Gängmännen ”Sixty” och ”Fishy” döms för mord

Unik vändning i hovrätten: Stoppade bevisning

Uppdaterad 2022-10-19 | Publicerad 2022-10-18

Hjulstabarnens utpekade gängledare Muhsin ”Sixty” Hussein döms för dubbla mord i Hjulsta i Stockholm.

Därmed ändrar hovrätten tingsrättens dom, och dömer även hans medhjälpare Abdikarim Dahir, kallad Fishy, för ett av morden.

Straffet för de båda blir fängelse i 13 år och tio månader.

Besinningslöst skjutvapenvåld är Svea hovrätts beteckning på de två morden i Hjulsta förra året. Två fall som är så allvarliga att de idag skulle gett livstids fängelse.

  • 31 maj, 2021. En ensam och obeväpnad man i 30-årsåldern skjuts ihjäl på nära håll vid en parkering. Skotten träffar i huvudet och överkroppen och dådet betecknas som ”en ren avrättning”.
  • 30 augusti, 2021. En grupp maskerade och beväpnade gängmedlemmar som skulle mörda ledaren Muhsin ”Sixty” Hussein, hamnar själva i ett kulregn vid en innergård. En dör och en annan som skjuts genom huvudet överlever mirakulöst.

Motivet i det första mordet är oklart men åklagarens hypotes är att det kan ha rört sig om ett kontraktsmord, beställt av andra kriminella.

 

Så gick det en för ledarna i Nätverken

 

När det gäller dådet i augusti anser hovrätten att motivet finns att söka i en långvarig konflikt mellan två kriminella nätverk som en gång var kompisar – Hjulstabarnen och Filterlösa Grabbar, FLG.

Muhsin Hussein, kallad ”Sixty” och Abdikarim Dahir,  kallad ”Fishy”, döms till fängelse i 13 år och tio månader.

Dubbla mord

I tingsrätten dömdes Fishy och Sixty för medhjälp till mordet i maj. Men hovrätten menar att de inte bara hjälpt till med att hantera kläder och vapen utan att det är bevisat att de utförde själva mordet.

Sixty som dömdes i tingsrätten för mordet på innergården döms även av hovrätten. Han är född 2001 och beskrivs av polisen som en en ledande person i grupperingen Hjulstabarnen. Hans hemadress har varit en samlingspunkt för grupperingen under de senaste åren. Polisen har gjort ett flertal gripanden på adressen kopplat till mord eller grova vapenbrott.

Han dömdes 2017 för ett grovt rån i Hjulsta där man sköt mot butiksinnehavaren med en pistol.

Fishy är född 2000 och betecknas som ”en betydande person” i grupperingen och varit misstänkt för att ha hanterat en mängd vapen.

Hovrätten stoppade bevisning

Flera åtalade frias samtidigt helt – bland annat den gängman som sköts i huvudet under skottlossningen i augusti.

Han förhördes på plats efter skjutningen, minuter efter att han skjutits, och berättade då svårt skadad för poliser utrustade med kroppskamera att han var där för att mörda sina rivaler.

– Vi skulle japp dom. Döda, sade han i filmen.

När åklagaren ville visa upp filmen i hovrätten avvisades bevisningen.

Hovrätten ansåg att inspelningen tillkommit under förhållanden som strider mot Europakonventionens tortyrartikel. Mannen frias helt från misstankarna om försök till mord.

Bild från dödsskjutningen i augusti.

Motsvarar livstid

Straffen för de dömda mördarna skärps något.

När det gäller mordet den 31 maj 2021 säger en av domarna, hovrättsrådet Mari-Ann Roos i ett uttalande:

– Det rör sig om en ren avrättning och skulle gärningspersonerna ha varit 21 år vid brottet hade straffet blivit livstids fängelse.

De båda dömda var nu 20 år när brotten begicks . Det innebar att det längsta straff som kunde komma i fråga för dem var fängelse i 14 år. Det är också vad hovrätten kommer fram till. Men på grund av den långa häktningstiden och att de båda haft restriktioner dras två månader av.

Straffen blir därmed 13 år och tio månader.

Bild från dödsskjutningen i maj i Hjulsta.

Följ ämnen i artikeln