26-årig åtalas för vansinnesdådet i Örebro

Publicerad 2023-05-10

En 26-årig man trodde att hans före detta klasskompis var en rysk agent.

Han gick till attack mot henne med kniv och dödade hennes mamma i deras hem.

Nu åtalas han misstänkt för mord och mordförsök.

Den 11 februari larmades polis till en lägenhet i Örebro. En kvinna och hennes dotter i 25-årsåldern hade blivit mycket svårt knivhuggna i en lägenhet.

Mamman, som var i 50-årsåldern, dog av sina skador. Nu åtalas en 26-årig man för mord och mordförsök på de båda kvinnorna.

Dottern har i förhör redogjort för att hon var hemma hos sin mamma när plötsligt någon drog i brevinkastet. Hon kände igen 26-åringen från skolan, och tyckte det var konstigt att han var där.

När hon öppnade dörren konstaterade de båda två att de kände igen varandra. Situationen blev enligt dottern spänd, och mamman kom till dörren, för att sedan berätta att hon skulle ringa polisen.

– I samband med det så vill de stänga dörren. Då hindrar han dem från att stänga dörren. Han tog fram en kniv som han hade med sig, och började angripa och hugga mot dem, säger åklagare Anders Persson.

När de vill stänga dörren hindrade han dem. I stället gick 26-åringen till attack med en kniv. Hennes mamma dog av sina skador.

Med hjälp av en gammal skolkatalog kunde offret peka ut den misstänkte gärningsmannen.

26-åringen trodde hon var rysk agent

En blodig lapp lämnades kvar på brottsplatsen som gärningsmannen hade skrivit innan dådet.

Men 26-åringen har en annan berättelse.

– Han menade att dottern ingår i ett nätverk med ryska agenter som förföljt och trakasserat honom under en tid, säger åklagare Anders Persson.

Mannen själv har sagt att han ville gå dit och prata med dottern, som han också gått i samma klass som.

– Och det vill han prata med henne om och vill att de ska lämna honom i fred. Det är därför han är där, säger åklagare Anders Persson.

Enligt honom har han knackat på har dottern öppnat, och sedan har mamman kommit ut beväpnad med kniv, och gick till angrepp mot honom.

Men åklagaren köper inte hans historia - det finns inga bevis för att någon gått till attack mot honom eller att modern och dotter skulle vara agenter av något slag.

– Med tanke på att han bedöms vara allvarligt psykiskt störd och att ha vanföreställningar så är väll min uppfattning att hans beskrivning av det här kanske inte riktigt är överensstämmande med hur det faktiskt ligger till.

Bevisläget för en fällande dom ser bra ut, menar åklagaren. Bland annat kommer kniven han använde från en annan lägenhet.

På brottsplatsen fanns också en blodig lapp kvarlämnad.

”Hon var en rysk agent. Slava Ukraini!”

Den har 26-åringen erkänt att han skrivit i förhör. Han hävdar att han hade med sig lappen så att folk skulle förstå att de som eventuellt mördade honom var ryska agenter.

Dessutom finns det en film som fångat delar av händelseförloppet, och även kniven och blodspår binder 26-åringen till platsen.

Mannen har erkänt att han har skadat kvinnorna, men menar att han inte ska bära straffrättligt ansvar.

Mannen åtalas misstänkt för mord och mordförsök.

ANNONS