Lavaflödet avtar i Grindavík – men risk för fler utbrott kvarstår

Uppdaterad 2024-03-16 | Publicerad 2024-01-15

”Svartur dagur”.

Även om lavaflödet avtagit så går det inte att utesluta nya utbrott vid isländska Grindavík.

– Framtiden är oviss för staden i sin helhet, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala Universitet.

Måndagens printutgåva av den isländska tidningen Morgunblaðið.

”Svartur dagur” – så beskriver isländska medier gårdagen.

Även Islands premiärminister Katrín Jakobsdóttir kallar det ”en svart dag för Grindavík och hela Island”.

Under söndagen utlyste den isländska regeringen nationellt nödläge efter vulkanutbrottet nära fiskestaden Grindavík.

Nya sprickor uppstod och lavan flödade fram genom bebyggelsen och tre bostäder fattade eld. Cirka 200 personer evakuerades från staden.

– Det här är fruktansvärda händelser för invånarna. Platsen är utan varmt och kallt vatten och du får inte gå in i staden för att ta hand om egendom. Det är mycket kvar av det här, säger Grindavíks borgmästare Fannar Jónasson till Rás 2.

Under måndagen ska den isländska regeringen hålla ett möte där det beslutas om hur man ska hitta permanenta bostäder till människor under de kommande månaderna.

Flödet från södra sprickan minskar

Larm om jordbävningsaktivitet kom redan under natten mellan lördag och söndag och det tog cirka fem timmar innan vulkanutbrottet tog fart.

Två sprickor ska ha uppstått. En norr om staden och en endast cirka 50 meter från södra stadsgränsen.

Flera byggnader fattade eld.

Det var ur den cirka 150 meter långa södra sprickan som lavan nådde fram till staden och orsakade skador på el, vattenledningar och byggnader.

Där har flödet av lava minskat under måndagsmorgonen och man ska nu flyga över området och se hur stora skadorna är.

– Det har lugnat sig ganska mycket där vid den sydliga sprickan. Men vid den nordliga sprickan fortsätter lavaflödet och där har det kommit ännu större mängder, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala Universitet.

Bygger skyddsvallar

En risk är att lava från norra sprickan ska rinna runt och sedan flöda in mot västra delen av staden. Därför har arbetet med att bygga upp och förstärka en skyddsvall pågått hela natten.

De gräver och använder sig av materialet från den gamla lavan. Vallarna ska vara cirka tre meter höga just nu och syftet är att bland annat skydda ett närliggande kraftverk.

– Skyddsvallarna i väst har varit lyckade än så länge, men det fortsätter att flöda lava där. Så de arbetar hårt, för vallarna är inte så höga som de skulle vilja ha dem, säger Björn Lund.

Två sprickor ska ha uppstått, en norr om Grindavík, och en endast 50 meter från södra stadsgränsen.

Turistorten blå lagunen ligger i området och utrymdes också i tid tack vare mätningarna och snabb information.

Spricka under staden

Djupt ur jordens inre trycker lava upp och strömmar in i magmareservoaren. Man har upptäckt en hel del markrörelse inne i staden vilket visar på att det är rörelse i sprickan.

Björn Lund menar att det är oklart hur länge den här processen kommer pågå, men att det finns en risk att en spricka skulle kunna uppstå mitt i staden.

– Om det ser ut som nu så borde det avta. Men när trycket blir för högt så strömmar magma ut i spricksystemet. Och med tanke på att sprickan går under staden så finns det en obehaglig risk att om ett nytt utbrott sker igen om någon månad så skulle det kunna ske mitt stan, säger Björn Lund.

Röken syns från långt håll.

Sedan första utbrottet i december har närmare fyra tusen evakuerats och det kommer föras svåra konversationer om hur invånarna ska hjälpas bland annat ekonomiskt.

Röda korset har startat en insamling till Grindavík i denna svåra tid.

– Det är helt fruktansvärt. Det är förstås hemskt för invånare i Grindavík att sitta och se på tv hur staden påverkas och hur deras byggnader förstörs, säger Björn Lund.

Många människor efterfrågar att få återvända till sina hem för att rädda sina värdesaker men Rikspolischef Sigríður Björk Guðjónsdóttir uttrycker att första prioritet är att säkerställa säkerheten i området.

Därutöver behöver man arbeta med att få tillbaka värmeförsörjningen i husen.

Björn Lund, seismolog vid Uppsala Universitet.

Följ ämnen i artikeln