Polis grep flera människosmugglare

Uppdaterad 2015-10-16 | Publicerad 2015-10-15

Svensk och finsk polis har gripit 15 människosmugglare i en gemensam insats.

Deras organisation misstänks ha fört över 100 personer till Finland.

– Det kan handla om det största fallet av människosmuggling till Finland någonsin, säger Jukka Tekokoski vid finländska kustbevakningen till Yle.

Det var i Finska viken som kustbevakningen först spårade upp den kriminella organisationen. Och i en gemensam insats kunde svensk och finländsk polis gripa 15 personer – misstänkta för att ha smugglat över 100 personer över gränsen till Finland.

– Det kan handla om det största fallet av människosmuggling hittills till Finland, säger Jukka Tekokoski vid finländska kustbevakningen till Yle.

Svenska medborgare

De 15 personerna greps under ett stort tillslag i Finland och Sverige den 29 september, skriver nyhetsbyrån FNB. I razzian gjordes 16 husrannsakningar – bland annat med hjälp av polisen i Östergötland och Södermanland. Vissa av de gripna finns fortfarande i Sverige, men Finland har begärt att de ska utelämnas. Av de gripna finns både finska och svenska medborgare – som rört sig i Europa för att organisera verksamheten.

Utredningen kommer att fortsätta i Finland, och det är möjligt att antalet personer som smugglats visar sig vara mycket högre. De brott som misstänks i fallet är grov olaglig invandring, vilket enligt finsk lag kan ge upp till sex års fängelse.

– Människosmugglingen har varit en professionell, storskalig och organiserad verksamhet. Brottslingarna har agerat med en betydande ekonomisk ersättning. Det har inte varit någon fråga om välgörenhet, säger utredaren, löjtnant Jyri Siitari till Ilta-Sanomat.

Organisation med många tentakler

Polisen misstänker att organisationen tjänat hundratusentals euro på sin verksamhet, skriver tidningen.

Smugglingen ska ha skett till Torneå med bil från Haparanda eller färja, samt till Helsingfors med reguljärflyg eller färja. De som förts in i Finland är främst män runt 30 från Irak som kommer ensamma. De tros ha kommit till Norden med bil via Österrike och Tyskland. De har passerat gränserna till fots för att sedan fortsätta med bil, skriver Ilta-Sanomat. Enligt Ilta-Sanomat har de flesta resor börjat i Irak och fortsatt till norra Europa via Grekland, Serbien och Ungern, men den svensk-finska utredningen har inte spårat dem hela vägen tillbaka.

– Våra resurser är inte tillräckliga för att utreda frågan längre än till den tysk-österrikiska zonen, säger Jyri Siitari.

– Detta är en internationell kriminell organisation som kan ha många tentakler. Därför ger vi vår information till Europol (den europeiska polisbyrån) så att andra länder kan utreda fallet ytterligare.

Blev tillsagda att ljuga

En resa från Irak till Finland har enligt utredaren kostat i genomsnitt 10 000 euro – ca 93 000 kronor – per person.

Samtliga personer som smugglats in i Finland har sökt asyl där – men ofta först efter några dagars resa ner till landets östra delar.

– När den lokala polisen har frågat dem när och var de kommit till Finland har de varit tillsagda att säga att de passerat gränsen samma dag, men i själva verket har de gjort det för 3-4 dagar sedan, säger Jyri Siitari.

Högsta ledarna gripna

Misstankarna om organisationen väcktes i april i år, när kustbevakningen i Finska viken avslöjade 3-4 män som rörde sig mellan Finland och Sverige med falska id-dokument.

– En person på ett fartyg avslöjade smugglingsarrangörerna, säger Jyri Siitari.

– Och när vi började undersöka saken mer så blev det klart att det rörde sig om en större grupp. Sedan undersökte vi saken ännu närmare och förstod att ett ännu större gäng, det vill säga en organiserad kriminell organisation. Och spåren ledde slutligen till Sverige.

Av de gripna har alla haft olika uppgifter. Rekryterare har försökt locka flyktingar till deras resor, förare har tagit hand om transporterna och logistiker har tagit hand om praktiska detaljer som att förfalska dokument och arrangera resor. Enligt Siitari har de högsta ledarna inom organisationen gripits.

– Fast vi utreder fortfarande om vi har fångat samtliga inblandade personer, säger han.

FÖRDJUPNING Läs mer om flyktingkrisen på vår specialsajt

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln