Sveriges krav inför EU-mötet: ”Flera länder måste ta sig i kragen”

Publicerad 2015-09-11

På måndag ska EU-topparna försöka enas kring den akuta flyktingkrisen.

Inför mötet kräver nu justitieminister Morgan Johansson (S) att andra länder "tar sig kragen" och tar emot fler flyktingar.

– Ibland måste man göra saker man inte vill. Det gäller för oss som individer och även för nationer, säger han.

I går kväll träffades alla partiledare, förutom SD:s Jimmie Åkesson, för att diskutera den akuta flyktingkrisen i Europa. På måndag träffas EU:s inrikesministrar i Bryssel på ett extrainsatt möte. Från Sverige deltar justitieminister Morgan Johansson (S).

På mötet ska man bland annat diskutera om och hur de flyktingar som kommer och har kommit till Europa ska fördelas. Det råder i dag djupa sprickor mellan många EU-länder. Sverige har tillsammans med Tyskland krävt att flera länder måste ta sitt ansvar och ta emot fler, medan flera länder är emot.

I dag träffades riksdagens EU-nämnd, där Johansson ville få stöd stöd för regeringens linje i riksdagen inför mötet. Efteråt sa han att han fått stöd för sin politiska inriktning. Det handlar bland annat om ett permanent och bindande system som omfördelar flyktingarna runt om i Europa.

– Det vill säga att de som kommer till EU ska kunna fördelas ut solidariskt i medlemsländerna efter vilken ekonomi varje land har. Det finns en sådan fördelningsnyckel nu, det lade EU-kommissionen fram nyligen. Det andra är den tillfälliga omfördelningsmekanismen, att avlasta Italien, Grekland och Ungern med 160 000 flyktingar. Det ställde riksdagen också upp på.

Fick stöd för regeringens linje

Dessutom vill den svenska regeringen att idén med "säkra länder" ska bli verklighet.

– Då kan vi kan koncentrera oss på de som är flyktingar från Syrien och de här områdena i stället för andra grupper. Dessutom vill vi arbeta för flera lagliga vägar in i Europa och då framför allt via fler kvotflyktingar.

Den svenska regeringen har en uppfattning att Turkiet inte ska finnas med på en sådan lista, något som Moderaterna däremot tycker.

Regeringen kommer också att driva på för "fler lagliga vägar in i Europa".

– Det finns flera varianter på det, systemet med kvotflyktingar är ett, humanitära visum ett annat.

Sveriges regering är för att humanitära visum ska införas, så att det går att söka asyl på ambassader utanför EU. Men samtidigt var Johansson tydlig med att det måste ske gemensamt inom EU. Han säger att det inte är något Sverige kan göra själv, då trycket på ambassaderna skulle bli för stort.

Både C, FP och V drev på för att Sverige ska arbeta för att flygbolagens och rederiernas transportöransvar ska slopas. Det gör det svårt för flyktingar att flyga till Europa för att söka asyl. Men Morgan Johansson säger att han inte ser några vägar framåt i frågan.

– Det är en fråga som vi inte kommer att få stöd för i EU.

Rädda Barnen lämnade över 130 000 namnunderskrifter

Johansson säger att det kommer bli en utmaning att få EU-länderna att enas.

– Det kommer säkert att finnas länder som fortsättningsvis inte kommer gilla detta. Men jag försöker hela tiden säga att ibland måste man göra saker man inte vill. Det gäller för oss som individer och även för nationer. När man ställs inför en situation som den här måste man ta sig i kragen.

Johansson har varit i kontakt med sina tyska ministerkollega. Både Sverige och Tyskland arbetar nu parallellt med att försöka övertyga andra EU-stater för att gå med på deras linje i flyktingfrågan.

Inför mötet på måndag lämnade Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin i dag över två ryggsäckar med över 130 000 namnunderskrifter till Morgan Johansson.

– Budskapet är att att inga barn ska behöva dö på Medelhavet. Vi behöver införa lagliga och säkra vägar in till EU nu. Morgan Johansson kommer att ta med sig budskapet till Bryssel. Det gäller att visa att så många människor i Sverige ställer upp.

ANNONS