Varnar för svarthalka i stora delar av landet

Uppdaterad 2014-11-25 | Publicerad 2014-11-24

I kväll slår svarthalkan till över stora delar av landet.

SMHI varnar för ett snabbt temperaturfall som gör att vatten fryser till is på vägbanorna.

– Vi uppmanar naturligtvis folk att ta det försiktigt, säger Thomas Pihl på Trafikverkets pressjour.

Stora delar av mellersta Sverige väntas bli drabbat av svår ishalka från och med tidig måndagskväll. Enligt SMHI handlar det om Värmland, Dalarna, Gävleborg, Västernorrlad och Jämtland.

På måndagseftermiddagen gick väderinstitutet ut med en klass 1-varning för plötslig isbeläggning på vägarna. Enligt Eva Strandberg, meteorolog på SMHI, handlar det om så kallad svarthalka som inte heller syns med blotta ögat om man kör bil.

– Det har fallit både regn och snöblandat regn som gör det vått på marken. I kväll faller temperaturen ganska snabbt och det gör att det fryser på vägbanorna, säger Eva Strandberg.

Väntar trafikproblem

Hon uppger att svarthalkan kommer att hålla i sig under natten och in på morgontimmarna på tisdagen.

Också i de nordliga delarna av Sverige väntas trafikproblem - i form av snöhalka.

– De är det minusgrader redan så du får inte den här tillfrysningseffekten. Men man varnar för snöfall och det kan ge trafikproblem framför allt i form av halka, säger Eva Strandberg.

Trafikverket gick ut med en varning för ishalka strax efter klockan 15 på måndagen. Thomas Pihl på myndighetens informationsavdelning uppmanar trafikanter att särskilt hålla avståndet till framförvarande fordon.

Risk för kökrockar

– Vi bedömer att väderläget är tillräckligt för att det ska finnas anledning att gå ut med en varning. Det kan bli mycket problem på vägarna och vi uppmanar naturligtvis folk att ta det försiktigt.

– Man ska hålla avståndet till framförvarande fordon. En av riskerna är att man vid det här väglaget glider in i framförvarande bil, att det blir kökrockar.

Thomas Pihl uppger att Trafikverkets entreprenörer står redo för att sätta i gång med halkbekämpning.

– De är beredda på vinterväglag inte minst i Norrbotten, säger han.

Följ ämnen i artikeln