Nato-källor: Försvaret larmade om cyberattack under solstorm

Uppdaterad 2016-04-14 | Publicerad 2016-04-13

Inga plan fick lyfta eller landa från bland annat Arlanda och Landvetter.

Luftfartsverket förklarade att en solstorm störde deras radarsystem.

Nu kommer nya uppgifter om vad som hände den 4 november.

Följ ämnen
Nato

Enligt den norska försvarsnyhetssajten Aldrimer.no så utsattes Sverige för en omfattande cyberattack i november 2015. Uppgifterna kommer från en Natokälla som säger att Sverige skickade ett ”brådskande meddelande” om attacken.

Informationen som ska ha skickats ut från Sverige uppgav att landet var under attack från en grupp som ska ha kunnat kopplas till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, enligt Aldrimers källor.

Två varningar ska ha skickats till Nato från Sverige och sedan vidarebefodrats till Natoallierade Danmark och Norge, enligt källan.

– Meddelandet skickades till Nato från antingen Försvarets radioanstalt, FRA, eller den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, säger källan till Aldrimer.

Radarsystemet utslaget

Natokällorna uppger för Aldrimer att ett av målen för attacken ska ha varit energijätten Vattenfall, som bland annat äger kärnkraftverken Ringhals och Forsmark. Uppgifterna är obekräftade och Vattenfall vill inte kommentera dem.

– Vi kommenterar aldrig säkerhetsärenden, säger Lars-Åke Linander, pressekreterare vid Vattenfall, till Aftonbladet.

Varningarna om en pågående cyberattack kom samtidigt som Luftfartsverkets radarsystem var drabbat av stora störningar i hela södra Sverige. Något som ledde till att inga plan fick landa eller starta från bland annat Arlanda och Landvetter under drygt en timme på eftermiddagen den 4 november.

Enligt Luftfartsverket var det solstormar som gjorde att inga plan syntes på deras radarsystem.

Men enligt flera svenska rymdforskare har det inte registrerats några särskilda rymdväderhändelser vid tillfället.

– Jag vet inte vad som kan störa flygradarn. Det enda jag kan säga att det inte har hänt något exceptionellt som har med solen att göra, sa Dan Kiselman, vid institutet för solfysik i Stockholm, till TT då.

”Rymdväder känner inte gränser”

Urban Brändström rymdfysiker på Institutet för rymdfysik, IRF, i Kiruna, säger till Aftonbladet att rymdväderslarm internationellt klassas på en femgradig skala.

– Solstormsaktiviteten vid det tillfället nådde inte ens en etta, säger Urban Brändström.

Han påpekar också att såvitt det är känt har störningarna i princip uteslutande drabbat Sverige.

– Men rymdvädershändelser känner inga nationsgränser, säger Urban Brändström.

Som också påpekar att hans ämne är rymdväder och att han inte är någon expert på flygradar.

När problemen för den civila flygtrafiken uppstod talade Aftonbladet med Försvarsmakten som uppgav att de var underrättade om problemen.

– Vi har fått informationen för kännedom men vi har separata system och har inte påverkats alls, sa Johannes Hellqvist, vakthavade informatör vid Försvarsmakten, då.

I dagsläget vill Försvarsmakten inte kommentera uppgifterna om att de skulle ha slagit larm till försvarsalliansen Nato.

– Vi kommenterar inte sådana uppgifter, säger Mattias Robertson, kommunikatör vid Försvarsmakten.

Han säger att de har samarbeten med många olika länder och att de aldrig kommunicerar vilka uppgifter delar eller vilka kontakter de har med varandra.

Rapporten inte klar

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är ansvarig för Sveriges it-säkerhet. Sedan 4 april i år så ska svenska myndigheter rapportera ”it-incidenter” till dem, men vid tiden för solstormsstörningarna så var det inte obligatoriskt att göra det.

– Vi har ingen information om detta för vid tillfället så hade vi ingen incidentrapportering, säger Marcus Årskog, kommunikatör vid MSB.

– MSB har infört det nu för att få en bättre lägesbild av säkerhetsläget inom svenska myndigheter för att lära och kunna bli mer proaktiva.

Luftfartsverkets utredningen av händelsen är ännu inte klar.

– Vi håller på med en rapport men den är ännu inte klar, säger Per Fröberg pressansvarig vid LFV.

Fotnot: Sverige är inte Nato-medlem men i juli 2015 meddelades att vi ska gå med i ett cybersäkerhetssamarbete där även länder som inte är med i försvarsalliansen deltar.

Följ ämnen i artikeln