Frankrike kan lagstifta mot att kolla jobbmejlen

Publicerad 2016-02-17

Många kollar jobbmejlen även under ledighet och på semestern.

Snart kan Frankrike slå ett rejält slag för rätten att helt logga ut från jobbet är du lämnar det.

Landet kan nämligen komma att införa en bestämmelse om att inte kolla mejlen på fritiden.

Rätten att koppla bort för att koppla av kan nu bli lagstadgad. I alla fall i Frankrike.

Tillsammans med en rad nya reformer för att lätta på en del regler på den franska arbetsmarknaden har landets arbetsminister, Myriam El Khomri, lagt fram förslag på en bestämmelse som skulle ge anställda rätt att ignorera mejl och andra meddelanden utanför kontorstid, skriver amerikanska Washington Post.

Tanken med förslaget är att skapa en tydligare uppdelning mellan arbete och hem, offentligt liv och privatliv. Enligt Washington Post kommer idén från en rapport skriven av Bruno Mettling, generaldirektör och HR-ansvarig för telekomjätten Orange.

– Yrkesarbetande som hittar den rätta balansen mellan privatliv och arbetsliv gör ett mycket bättre jobb än de som kommer till sina arbeten splittrade, ska han tidigare ha sagt till radiokanalen Europe1 Radio.

Hur bestämmelsen ska fungera i praktiken är i nuläget oklart.

En del företag i Frankrike har sedan tidigare infört en regel om att inte kolla mejlen utanför arbetstider. 2014 slöts en facklig överenskommelse vilken innebar ett förbud för personer som arbetar inom teknik-och konsultsektorn att läsa jobbmejlen efter klockan 18 på kvällen.

Överenskommelsen har tidigare uppskattats påverka ungefär 250 000 yrkesarbetande fransmän, enligt brittiska The Guardian.

Följ ämnen i artikeln