S vänder om Nato-beslut – ska hålla medlemsmöten över hela landet

Publicerad 2022-04-11

Socialdemokraternas analys inför partiets nej till Nato gäller inte längre.

Det slår partiet fast i ett pressmeddelande – och nu ska medlemsmöten hållas över hela landet om säkerhetspolitiken.

– Ingen kunde förutspå då att Ryssland skulle invadera Ukraina, säger partisekreteraren Tomas Baudin.

Socialdemokraterna beslutade på sin kongress i Göteborg i november att driva politiken att Sverige inte ska gå med i Nato.

Nu uppger partiet i ett pressmeddelande att analysen inte längre gäller:

”De analyser som ligger till grund för den socialdemokratiska kongressens säkerhetspolitiska ställningstaganden utgår från en verklighet som inte finns kvar efter Rysslands olagliga krig. Det finns ett tydligt före och efter den 24 februari 2022.”

Tobias Baudin, partisekreterare i S.

Uppmanar till dialog

Av pressmeddelandet framgår att man beslutat sig för att det är partistyrelsen som ska ta eventuella förnyade beslut om partiets säkerhetspolitiska inriktning.

”Om det under processens gång uppstår ett behov av att göra ett förändrat säkerhetspolitiskt vägval är det upp till partistyrelsen som partiets högsta beslutande organ mellan kongressperioderna att ta ett sådant beslut.”

Enligt uppgifter till Aftonbladet var det i fredags under ett möte med partiets verkställande utskott som beslut togs om den nya inriktningen. 

Man beslutade även att det ska hållas medlemsmöten runt om i landet där säkerhetspolitiken diskuteras, vilket beskrivs som en ”säkerhetspolitisk dialog som alla intresserade medlemmar bjuds in till”.

– Partiledningen uppmanar till att man i distrikten har dialog med distriktsstyrelserna men också med medlemmar som vill vara med och diskutera det säkerhetspolitiska läget. med allt vad det innebär, på möten som ska anordnas, säger en partistyrelseledamot till Aftonbladet.

Magdalena Andersson besöker F17 i Kallinge.

”Bredare diskussion”

Bakgrunden till dialogsamtalen är att den säkerhetspolitiska situationen var en annan i november då Socialdemokraterna höll sin kongress, enligt partisekreteraren Tomas Baudin.

– På senaste kongressen så diskuterade vi vår utrikespolitik och vår säkerhetspolitiska linje och en grund för det var att vi då såg att hotet mot vårt land inte främst ligger i krig mellan nationer, utan framför allt andra typer av hot. Ingen kunde förutspå då att Ryssland skulle invadera Ukraina, att vi skulle ha ett väpnat krig mellan två länder så här pass nära vårt land.

Han betonar att diskussionerna inte ska vara låsta till att bara handla om ja eller nej till Nato.

– Det här är stora breda frågor och det är inte att vi reducerar frågan enbart till ett ja eller nej till Nato, säger han till Aftonbladet.

Vilka andra försvarssamarbeten kan vara intressanta att diskutera förutom Nato?

– Det finns ju alla de att väga in och det finns ju breda frågor att väga in där, du har EU:s roll i detta är ju en sån sak, men det finns så mycket olika aspekter att väga in och det är därför vi behöver göra den här dialogen nu. Det är ju inte så att vi inte har pratat om den här frågan vill jag vara tydlig med, i socialdemokratiska partiet, men nu formaliserar vi den här dialogen på ett annat sätt, med distrikten och med intresserade, säger Tobias Baudin.

Han säger att processen ska ske ”skyndsamt”.

– De ska vara färdiga i god tid innan sommaren med detta, inte minst för att vi är fullt fokuserade på att gör riktigt bra valrörelse, knacka dörr och föra samtal med väljarna. Så vi kommer inte låsa in oss nu i långa möten. Det ska vara skyndsamt.