Socialdemokraterna möts om Nato – förbereder sig för snabb process

Uppdaterad 2022-04-09 | Publicerad 2022-04-08

Nato-mötena avlöser varandra i Socialdemokraterna och i dag har frågan diskuterats i partiets verkställande utskott.

Enligt flera S-källor arbetas det för högvarv med att ena partiet kring att ett beslut kommer att behöva tas mycket snabbt om partiets inställning.

– När det blir aktuellt så är det partistyrelsen som kommer att fatta beslut, säger en centralt placerad S-källa.

Följ ämnen
Nato

En finländsk Nato-ansökan rycker allt närmare och det har intensifierat de interna diskussionerna i Socialdemokraterna.

I dag fredag möttes Socialdemokraternas verkställande utskott, VU, och på agendan stod partiets kommande processer kring Nato-frågan.

– Den snabba utvecklingen i Finland påverkar naturligtvis Sveriges ställningstagande och det här kan komma att gå fortare än vad man kanske skulle vilja för att hinna med. Som vi ser det kan det här gå mycket snabbt, säger en centralt placerad källa i S.

Magdalena Andersson under Natoövningen i Norge för några veckor sedan.

Ingen falangstrid

Enligt källan så arbetas det nu i Socialdemokraterna med att ”samla partiet” inför att ett beslut kan komma att behöva tas mycket snart. 

Och eftersom Socialdemokraterna på sin senaste kongress i november beslutade att Sverige inte ska gå med i Nato kommer det att bli upp till partistyrelsen att fatta beslut.

– Om man ska göra något kring Nato så måste partistyrelsen ta beslut i frågan eftersom det är partistyrelsen som är högsta beslutande organ mellan kongresserna.

Enligt Aftonbladets källor finns ingen pågående falangstrid i S men det finns en stark tradition i partiet som går tillbaka till andra världskriget att betona alliansfriheten. 

– Diskussionen i VU kommer att kretsa kring hur man ska hantera det här så att det blir både formellt riktigt men också att frågan behandlas med den respekt som den kräver. Det finns fortfarande många människor som är formade av Olof Palmes linje och även om det var en annan tid så är många rätt hårt bundna vid det och då krävs det skickligt handlag för att hantera dem med respekt. 

Nato generationsfråga

En annan S-källa beskriver det som ett pågående generationsskifte inom Socialdemokraternas syn på säkerhetspolitiken som nu har snabbats upp ytterligare.

– I vårt parti kan Nato vara ett rött skynke, särskilt om man tillhör den äldre generationen. Men man får inte glömma att även i vårt parti finns det nya generationer som har vuxit upp med ett EU-medlemskap och då är Nato inte lika skräckinjagande. 

I tisdags höll Socialdemokraternas riksdagsgrupp möte där säkerhetspolitik och Nato diskuterades. Enligt Expressen fick mobiltelefoner inte tas med in på mötet för att undvika risk för avlyssning och stämningen på mötet beskrivs för tidningen som ”allvarstyngd”.

– Vi diskuterar säkerhetspolitik i de flesta forum där vi möts just nu och även på detta möte, säger en riksdagsledamot som var med.

I riksdagen finns i dag en majoritet för en Nato-option. När det gäller en ansökan om att gå med i Nato så kan den skickas in av regeringen utan riksdagens stöd, men för att medlemskapet ska godkännas krävs tre fjärdedelars majoritet i riksdagen. Det kräver att utöver de sedan tidigare Nato-förespråkande partierna M, KD, L och C även Socialdemokraterna och någon av V och SD accepterar Nato-medlemskap.