Två stridsflygplan nedskjutna i Ukraina

Publicerad 2014-07-23

Två ukrainska stridsflygplan har blivit nedskjutna i de östra delarna av landet.

Enligt uppgift ska proryska separatister ligga bakom attacken.

Det uppger landets försvarsdepartement, enligt AP.

Två stridsflygplan av modellen Sukhoi-25 har skjutits ned av ett luftvärnssystem över östra Ukraina vid 13.30-tiden lokal tid i dag. Planen sköts ned i närheten av staden Snizhne, uppger nyhetsbyrån AP. Snizhne ligger bara ett par mil öster om nedslagsplatsen för passagerarplanet MH17 i ett område som kontrolleras av proryska separatister.

"Piloternas öde är okänt"

Oleksij Dmytrashkivskij, talesperson på det ukrainska försvarsdepartementet, säger till AP att det kan ha funnits upp till två besättningsmän på varje plan.

– Piloternas öde är okänt, säger han till AP.

Piloterna ska precis ha avslutat ett uppdrag i närheten av staden Dmytrivka, vid gränsen till Ukraina och Ryssland.

Uppgifter: Sköts ner av separatister

Men det kommer även uppgifter om att planen ska ha skjutits ned på en annan plats – av raketer från proryska seperatister.

– I dag i den södra delen av Lugansk-regionen nära byn Dmytrivka, sköt proryska soldater ner två Su-25 jetplan med ett missil-system", säger Vladislav Seleznev, militär talesperson till AFP.

Seleznev fortsätter:

– Piloterna lyckades ta sig ut. Men planen träffades.

Våldsamma strider i området

Även tidningen Kiev post rapporterar om att det är proryska separatister som ligger bakom attacken. De två planen sköts ned bara någon timme efter att transportplanen med kvarlevorna från offren efter MH17 lyfte mot Amsterdam.

Under dagen har våldsamma strider rasat mellan ukrainsk militär och proryska grupper i områdena kring städerna Donetsk och Luhansk. Enligt Reuters ska ukrainska trupper ha pressat tillbaka rebellerna mot de två städernas centrum.