Hollande missade sin chans

Mitt i all tragik så är terrordådet i Paris samtidigt ett gyllene tillfälle för president Francois Hollande att kravla sig upp från sina usla popularitetssiffror.

Hittills har han missat chansen.

Före terrordåden den 11 september 2001 var USA:s dåvarande president George W Bush en vilsen man i Vita huset. Han vågade knappt hålla en presskonferens av rädsla för att göra bort sig.

Attackerna förvandlade honom till en man med ett uppdrag. Han tog kommandot och lovade att gripa och straffa de skyldiga var de än befann sig. På kort tid sköt hans popularitetssiffror i höjden. Han förvandlades från den osäkre Bush till landsfadern som amerikanerna kunde hålla i handen i en osäker och skrämmande tid.

I omfattning går terrordådet i Paris knappast att jämföra med 11 september. Men dådet har ändå träffat landet mitt i hjärtat och lämnat ett chockat folk.

Det finns ett enormt behov hos fransmännen av en samlande kraft som både kan trösta och ingjuta mod. Som kan säga de rätta sakerna.

Värre läge än Bush

President Francois Hollande befinner sig i ett ännu värre läge än Bush gjorde före 9/11. Han är den mest impopuläre president Frankrike har haft sedan opinionsmätningar började göras. I slutet av förra året var det vara 15 procent av fransmännen som tyckte han gjorde ett bra jobb. Vid nyår hade den siffran stigit till 25 procent, fortfarande en oerhört dålig siffra.

Hans dryga två år på presidentposten har hittills varit en ökenvandring där han varken lyckats få fart på Frankrikes ekonomi, minska arbetslösheten eller infria något av sina viktigaste vallöften.

Istället har hans presidenttid dominerats av skandaler kring hans oerhört trassliga kvinnoaffärer.

Samma dag som terrordådet i Paris genomfördes höll Hollande ett tal direkt till franska folket på bästa sändningstid. I ord uppmanade han franska folket att stå enade mot terrorismen.

Ingen att hålla i handen

Men han gjorde ett rätt svagt intryck. Rösten var ostadig. Hollande verkade skakad och lyckades inte förmedla någon känsla av att han hade läget under kontroll.

I dag framträdde han åter i TV. Mitt under polisens alltmer kaotiska gisslanjakt.

Även den här gången gjorde han ett blekt och ostrukturerat intryck. Det hjälpte inte att han använde samma formuleringar som president Bush om att landet är i krig mot terroristerna men inte mot islam som religion.

Hollande känns inte som någon att hålla i handen när det blåser.

Säkerhetspolisens miss

Till det kommer kritiken mot den franska säkerhetspolisen – normalt ansedd som en av de bästa – för hur man kunde undgå att ha de två misstänkta bröderna under bättre bevakning. Särskilt sedan det kommit fram att den äldre av dem rest till Jemen där han under flera månader fått träning av al-Qaida och att båda bröderna finns på en lista över personer som inte får resa in i USA.

Än så länge ligger de flesta franska medier lågt med kritiken men den lär komma så fort de misstänkta terroristernas gripits eller dödats. Den kritiken kommer också att slå mot Hollande. En fransk president har enormt mycket makt efter europeiska förhållanden. Ett stort pesonligt ansvar.

Läget kan givetvis ändras beroende på vad som händer. Men hittills har Hollande helt missat tillfället att ikläda sig rollen som landsfader och vända sin oerhört svaga presidenttid till något som åtminstone skulle ge honom skuggan av en chans att bli omvald 2017.

Följ ämnen i artikeln