EU:s hårda krav på ekologiska maten

Uppdaterad 2016-07-01 | Publicerad 2015-04-24

Här är EU:s smocka mot den ekologiska maten.

Snart kan alla affärer som säljer gröna produkter tvingas ha ett särskilt certifikat.

– Du kan glömma att hitta ekologisk mjölk på bensinmacken eller i din lokala butik. Det blir specialbutiker som får sälja varorna, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).

EU-kommissionen anser att allmänheten har ett för lågt förtroende för ekologisk odling. Nu vill man införa tydliga krav på producenter och affärer som säljer ekovaror.

Affärer som i fortsättningen vill ha ekologiska varor i sortimentet måste se till att ha ett särskilt certifikat.

Ett slag mot ekomaten

Förslaget har fått organisationer som KRAV och Naturskyddsföreningen att se rött. Den samlade bilden är att hela paketet är ett slag rakt mot den ekologiska maten. Det kommer även försvåra för Sverige att utveckla det ekologiska lantbruket, anser man.

– Risken är väldigt stor att det bara är de stora livsmedelskedjorna och specialbutiker som i framtiden kommer kunna sälja ekologiska produkter, säger Emelie Hansson, sakkunnig på Naturskyddsföreningen.

Inte värt att sälja ekologiskt

EU vill att ett oberoende certifieringsorgan utför kontroller - och det kommer att svida i plånboken för mindre butiker, enligt Emelie Hansson.

– Troligen kommer många inte tycka det är värt att erbjuda kunder ekologiska produkter, säger hon.

EU-kravet väntas även slå hårt mot producenter. Den som odlar ekologisk mat ska nämligen inte längre få odla något som är oekologiskt.

– Du får inte ens för hobbybruk odla konventionellt. Du får inte ens gödsla med konstgödsel i din kryddträdgård, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).

"Kasta det i soptunnan"

Förslaget ska inom kort tas upp i miljöutskottet och senare i Europaparlamentet. Om det går igenom kommer konsekvensen bli att ekologisk mat blir lyxprodukter, enligt Christofer Fjellner.

– Det blir svårare att få tag på när det bara blir specialbutiker som får sälja det. Kravet på producenterna kommer även leda till dyrare produkter för konsumenterna, säger han.

Christofer Fjellner kommer nu göra allt han kan för att stoppa förslaget.

– Det första ändringsförslaget jag har lagt i det här ärendet i miljöutskottet är att kasta hela förslaget i soptunnan.