Tusentals brott inifrån rättspsyk-avdelningar

Publicerad 2012-02-27

Rättspsykiatriska kliniken.

Tusentals brott begås inifrån landets rättspsykiatriska avdelningar.

Allt på grund av en lag som ger de intagna rätt att använda mobiltelefoner och internet, avslöjar SVT:s Östnytt i dag.

– Det låter för jävligt, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

SVT Östnytts granskning av 308 avstängningsärenden — där intagna fråntagits rätten att använda mobiltelefon eller internet i två månader — visar att de intagna beställt vapen och narkotika, skickat allvarliga hot och dessutom haft kontakt med kriminella gäng som Original Gangsters via mobil och internet. Ännu värre är att de har laddat ner barnpornografi och kontaktat barn.

– Sanningen är att vi inte kontrollerar patienterna i förebyggande syfte. Vi får inte göra det, så rimligtvis borde vi inte ha någon bild av vad som pågår, säger verksamhetschef Kenth Persson på Karsuddens rättspsykiatriska regionklinik till SVT Östnytt.

”Ett slag i luften”

I avstängningsdokumenten framgår att 100-tals brott har utförts. Men i verkligheten handlar det om tusentals brott, enligt Jan Cederborg på rättspsykiatriska kliniken i Vadstena.

– Det är runt tio procent av det som förekommer och som vi upptäcker, säger han till Östnytt.

Granskningen omfattar fyra rättspsykiatriska regionkliniker, i Vadstena, Katrineholm, Sundsvall och Säter. Sedan 2007 får patienterna inom rättspsykiatrin använda datorer och mobiltelefoner. Den som missköter sig kan stängas av i två månader, men kan under den tiden enkelt använda medpatienters internet och mobiler.

– I praktiken är det ett slag i luften. Det är vansinnigt, säger verksamhetschef Kenth Persson på Karsudden till SVT:s Östnytt.

”Horribelt”

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, blir upprörd när han hör om granskningen:

– Det är helt oacceptabelt om det förhåller sig på detta sätt. Det är inte rimligt. Det är välidgt grova brottslingar som sitter där. Grundregeln måste vara att man inte får ha mobiltelefon eller internetuppkoppling, säger han.

Sarnecki konstaterar att mobiler och datorer påverkar vården negativt, om de används för brottslighet. Han menar att det på ett sätt är logiskt att de intagna får ha mobiler och internet, eftersom de formellt sett är patienter och inte fångar. Men den förklaringen håller inte, enligt Jerzy Sarnecki:

– Det handlar om mördare och sexualförbrytare. Då kan man inte ha det på det här viset. Det är absolut horribelt, säger han.