Enorm massgrav utanför Mariupol – tusentals kan ha begravts

Uppdaterad 2023-12-19 | Publicerad 2022-04-21

En enorm massgrav har upptäckts via nya satellitbilder över Mariupol.

Enligt borgmästaren har kroppar ”försvunnit från stadens gator” och körts iväg med lastbilar.

”Ryssarna försöker dölja sina krigsbrott”, säger Vadym Boichenko.

Följ ämnen
Ukraina

Hamnstaden Mariupol har beskrivits som helvetet på jorden.

Sedan kriget bröt ut har omfattande strider pågått i staden. Ryska styrkor kröp allt närmare och har nu belägrat området. Kvar finns över 100 000 civila som inte kan ta sig ut.

PLUS: Experten: Ryska soldater utför samma krigsbrott nu som 1944

När bilder från massakern i Kiev-förorten Butja kablades ut i världsmedia spådde flera högt uppsatta ukrainska ledare att det nog bara var början, att Mariupol sannolikt är än mer fasansfullt.

Nu har Maxar Technologies släppt satellitbilder som visar en enorm massgrav i förorten Manhush, knappt två mil utanför centrala Mariupol.

Maxar har analyserat satellitbilder från mitten av mars till mitten av april. Någon gång mellan den 23 och 26 mars har gravarna börjat grävas och därefter utökats successivt.

Bilder från början av april visar gravar i fyra sektioner på uppskattningsvis 340 meter, enligt Maxar.

”Måste stoppa folkmordet”

Mariupols lokala myndigheter skriver på Telegram att massgraven i Manhush kan vara omkring 20 gånger större än den som hittades i Butja och att mellan 3 000 och 9 000 döda skulle kunna ha begravts.

Borgmästaren Vadym Boichenko uppger att kroppar ”börjat försvinna från gatorna i centrum” och att hundratals har begravts, rapporterar AP.

”De tar döda kroppar, kör iväg dem med lastbilar och kastar dem i diken de grävt. De vill dölja sina krigsbrott”, säger han enligt AP.

Borgmästaren efterlyser kraftigare tag från omvärlden.

”Det största krigsbrottet på 2000-talet har begåtts i Mariupol. Detta kräver en stark reaktionen från hela den civiliserade världen. Allt måste stoppa folkmordet”, säger han i ett uttalande på Telegram.

Mariupol ligger i södra Ukraina intill Svarta havet och var innan kriget en viktig hamnstad med omkring 430 000 invånare. Efter åtta veckors invasion tros omkring 120 000 civila vara kvar i staden.

Flera av de humanitära korridorerna som utlovats har inte fungerat som planerat och bristen på mat och vatten är akut i området.

Pavlo Kyrylenko, guvernör i Donetsk-regionen, skriver på Twitter att 79 civila lyckades fly under onsdagen.

”Det är första gången sedan blockaden som vi kunde evakuera invånare och ta dem till säkerhet. Jag är glad för varje liv vi lyckas rädda”, skriver han.

En explosion i ett flerfamiljshus i Mariupol.

Tiotusentals döda

Enligt Kyrylenko är det omöjligt att veta hur många som dödats i Mariupol. Borgmästaren Vadym Boichenko uppger på Telegram att enligt en initial uppskattning kan omkring 22 000 människor ha dött.

I söndags gav ryska försvarsministeriet ett ultimatum till de ukrainska styrkorna: lägg ned vapnen och rädda era liv. Men ryssarna fick inget gehör.

PLUS: Stöldgodset som avslöjar de ryska krigsförbrytarna

Under torsdagsmorgonen gratulerade president Vladimir Putin sin försvarsminister Sergej Sjojgu till övertagandet av Mariupol och uppgav att endast det belägrade stålverket Azovstal återstår, där omkring 1 000 civila uppges gömma sig.

– Det kommer ta tre eller fyra dagar att färdigställa operationen i Azovstal, säger Sjojgu.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sagt att ukrainska styrkor behöver bättre och tyngre vapen för att kunna möta de ryska trupperna i Mariupol.

Fotnot: De siffror som cirkulerar om döda och skadade i kriget är mycket osäkra och ska tolkas med stor försiktighet.