Ryssland: Vi kontrollerar Mariupol nu

Publicerad 2022-04-21

President Putin gratulerar i dag försvarsminister Sergej Sjojgu till övertagandet av Mariupol.

Nu återstår bara det belägrade stålverket Azovstal.

– Det kommer ta tre eller fyra dagar att färdigställa operationen i Azovstal, säger Sjojgu.

Ryssland uppger att de har tagit kontroll över Mariupol. Detta enligt försvarsminister Sergej Sjojgu som ska ha lämnat beskedet till president Putin, rapporterar Reuters som hänvisar till ryska Interfax.

Enligt Sjojgu ska hela staden – utom stålverket Azovstal – vara under rysk kontroll. Uppgifterna är ännu inte bekräftade av oberoende parter.

PLUS: Grafik: Så når västs vapen fronten i Ukraina

I en video publicerad av den ryska regeringen gratulerar presidenten Vladimir Putin Sergej Sjojgu för den militära segern.

– Slutförandet av stridsarbetet för att befria Mariupol är en framgång. Grattis. Sänd mitt tack till trupperna, säger Putin till Sjojgu.

Putin har beordrat att inte storma stålverket Azovtal.

Putin: ”Flugorna ska inte kunna flyga ut”

I Kremls video från mötet mellan den ryska presidenten och försvarsministern beordrar Putin att insatsen mot Azovstal ska pausas, försöken att gå ner i tunnlarna ska upphöra och industriområdet ska i stället belägras.

– Vi måste alltid tänka på att skydda liv och hälsa för våra soldater och officerare. Det finns ingen anledning att klättra in i dessa katakomber och krypa under jorden genom dessa industrianläggningar, ska Vladimir Putin ha sagt till Sergei Sjojgu enligt Kreml.

– Spärra av detta industriområde så att flugorna inte kan flyga ut, säger Putin.

Zelenskyj: Omöjligt att bryta genom

Den Ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj bekräftar inte att Mariupol nu är under rysk kontroll. Samtidigt säger han att staden är blockerad och det är omöjligt att bryta igenom de ryska linjerna. 

Zelenskyj säger till den franska TV-kanalen BFM att de ryska styrkorna inte tillåter någon att lämna staden och stålverket.

– Det finns ungefär tusen civila i Azovstal, de är äldre och det är kvinnor som gömmer sig med sina barn. De är rädda att lämna och bli dödade.

– Den ryska armén skjuter överallt, över hela staden, säger Zelenskyj. 

Soldater i Mariupol 19 april.