Förväxlad med brottsling vill ha skadestånd

Jan Samuelsson/TT

Publicerad 2022-03-10

En Växjöbo har vid flera tillfällen förväxlats med en kriminell man i Stockholm. Nu vill Växjöbon ha skadestånd från staten, rapporterar Smålandsposten.

Växjöbon har samma för- och efternamn samt födelsedatum som en man i Stockholm som begått flera brott. Eftersom mannen i Stockholm inte är folkbokförd i Sverige saknar han de fyra sista siffrorna i personnumret. Detta är, enligt Växjöbon, orsaken till att hans förväxlas med sin namne.

Växjöbon har både fått strafföreläggande och böter registrerade på sig, vilket lett till att han hamnat i belastningsregistret och registrerats hos kronofogden. Växjöbon hävdar att han har gått miste om ett jobb eftersom arbetsgivaren vid en kontroll såg att han förekom i belastningsregistret. Han har även blivit nekad att ta lån.

”Detta slarv och försumlighet kring hanteringen av mitt personnummer har inneburit ett enormt intrång i mitt privatliv och har orsakat stora problem och besvär. Jag begär ett skäligt skadestånd som kompensation för det som jag blivit utsatt för”, skriver Växjöbon till Justitiekanslern.

Följ ämnen i artikeln