Efter kommunens jättevinst – hit går pengarna

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Magnus Jansson Klarin/Uppsala kommun

NYHETER

Nästan en halv miljard, så stort blev överskottet för Uppsala kommun som redovisar ett positivt resultat för fjärde året i följd.

Trots de positiva siffrorna minskar inte kommunens låneskuld, i stället väntar flera stora investeringar.

Uppsala kommun fortsätter att redovisa svarta siffror. Men trots att det preliminära resultatet pekar på ett överskott med hela 473 miljoner så kommer det inte påverka låneskulden på drygt 16 miljarder kronor.

– Nej, det kommer det inte att göra, men det ger oss ett bättre utgångsläge, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Var det väntat med ett positivt resultat?
– Nej, det såg faktiskt väldigt kärvt ut i höstas. Men vi klarade att hålla ihop ekonomin och vända det till något bra.

Vad var det som fick ekonomin att vända till det bättre?
– Disciplin och en bättre koll på vad vi gör med pengarna. Jag tycker att hela kommunen har blivit duktigare på det. Sedan har vi också tvingats göra vissa besparingar och prioriteringar. Vi behöver absolut inte gå med vinst, det är inte det viktiga, men vi behöver ha ett överskott.

Foto: Magnus Jansson Klarin
Lindbackens skola stod färdig sommaren 2018, nu väntar fler skolbyggen.

Investeringar på skolor, förskolor och idrottsanläggningar

För Uppsala kommun väntar, förutom en sämre konjunktur, också flera stora investeringar på bland annat skolor och infrastruktur.

– Vi har många stora investeringar som väntar. Skolor, förskolor, infrastruktur och sportfastigheter. Vi ska bland annat bygga 13 nya idrottshallar, fortsätter Erik Pelling.

Och en ny hockeyarena för några hundra miljoner?
– Det också. Visst är det en stor investering, men det är betydligt mindre än att till exempel bygga en ny grundskola. Lindbackens nya skola stod klar för något år sedan. Just nu pågår bygget av nya Brantingsskolan. Det ska också byggas nya skolor i bland annat Rosendal, Gottsunda och centralt i Kungsängen.

Innebör detta att kommunens låneskuld kommer att öka?
– Ska man bygga har man två val. Antingen har man redan pengarna, eller så får man låna dem. Tack vare det positiva resultatet kan vi både låna och använda en del befintliga pengar, och därmed få en bra balans.

Foto: Uppsala kommun
Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

”Extramiljonerna” ett plus i kanten

Nyligen stod det klart att regeringen skjuter till extra pengar till välfärden. Pengar som inte finns med i det senaste plusresultatet, men ett tillskott som Erik Pelling välkomnar.

– Det är pengar som ligger utanför, det blir ett plus i kanten.

Hur ser du på vården och de stora utmaningarna som finns där med en befolkning som lever allt längre?
– Jag ser det som en positiv utmaning. Det är positivt att vi har en så bra sjukvård att vi lever allt längre. Självklart är det också en utmaning. Vården måste bli både effektivare och närmare. Men där har vi ett tätt och bra samarbete med Region Uppsala redan idag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN