”Hollywood hade inte gjort det bättre – väldigt känslosamt”

Publicerad:
Uppdaterad:
Almtunafostrade backstjärnan Ida Press fick sitt livs överraskning.
Foto: University of Maine
Almtunafostrade backstjärnan Ida Press fick sitt livs överraskning.

NYHETER

20-åriga hockeystjärnan Ida Press, som är fostrad i Almtuna, fick sitt livs chock inför en välgörenhetsmatch med sitt University of Maine.

Strax innan nedsläpp dök nämligen mamma Malin, som kämpar mot bröstcancer, upp på isen.

Men vi tar allt från början.

Det var i samband med en rutinkontroll som Malin Press från Uppsala fick beskedet att man hade hittat en tumör i ena bröstet.

– Det blev operation inom några veckor och därefter både cellgifter och strålning, säger Malin Press som just då hade båda sina barn på olika håll runt om i världen.

– Båda spelar hockey, den ena i Finland och den andra i USA, så vi är lite utspridda. Men det går bra, jag kan följa Robins matcher på finsk tv och Ida kan jag se via datorn.

Sonen är 25-åriga Robin Press, fostrad i Almtuna men som senare tog klivet via Södertälje till Djurgården och Färjestad i SHL. Efter några år i USA spelar nu backstjärnan i Finland där hockeylivet leker.

Även dottern, Ida Press, 20, är fostrad i Almtuna. Mellan åren 2014 och 2017 spelade hon tre säsonger med Djurgården och var med att vinna SM-guld 2017. Efter tre år i Stockholmsklubben blev det också en säsong med SDHL-konkurrenten Leksand innan det var dags att rikta blickarna västerut.

Foto: University of Maine
Mamma Malin Press fick släppa pucken innan matchen.

”En dröm sedan jag var tolv år”

Efter säsongen i Leksand blev Ida Press kontaktad av University of Maine där hon nyligen inledde sitt andra år med collegehockey och psykologistudier.

– Det har varit en dröm sedan jag var tolv år, så jag trivs väldigt bra, säger Ida Press som fick beskedet om sin mammas cancer via telefon.

– Jag ringde båda barnen strax efter att jag själv hade fått beskedet. Bemötandet från Idas skola var fantastiskt, och hon fick tillåtelse att åka hem när hon ville. Egentligen var tanken att hon skulle komma hem i maj, men redan i april reste hon hem och kunde vara med under både operation och sedan hela sommaren. Det kändes väldigt bra, säger mamma Malin Press.

För bara ett par veckor sedan fick hon ett telefonsamtal från skolan i USA, de undrade om hon kunde tänka sig att flyga över för att överraska under en välgörenhetsmatch.

– Det var lagets coach som ringde, och jag tackade ja direkt. Sedan dröjde det bara ett dygn innan allt var klart. De ordnade både flyg, hyrbil och hotell, och hela matchdagen fick jag hålla mig gömd för att Ida eller någon annan i laget inte skulle råka se mig innan matchen.

”Det var som någon sa – Hollywood hade inte gjort det bättre”

I samband med spelarpresentationerna började speakern plötsligt att prata om Malin Press och hennes kamp på sin bröstcancer. Men det var först när brodern Robin nämndes som Ida Press började misstänka något.

– Varför pratar de om min bror, tänkte jag, och samtidigt började mina lagkamrater peka mot utvisningsbåset där de hade gömt mamma. Jag förstod ingenting, det var så overkligt. ”Var det verkligen hon” tänkte jag. Det var väldigt känslosamt och jag visste inte hur jag skulle kunna spela, jag bara stod och skakade i båset.

Men spel blev det, och i tredje bytet fullbordades den fantastiska historien med ett mål av just Ida Press.

– Det var någon i klubben som sa att ”Hollywood inte gjort det bättre”, och jag är beredd att hålla med. Det var otroligt starkt – och känslosamt. Jag har tittar på filmen flera gånger, och tårarna bara rinner, fortsätter Malin Press som redan är tillbaka hemma i Uppsala.

Hur mår du idag?
– Jag mår faktiskt väldigt bra. Det är lätt att glömma bort, men det var faktiskt inte ens ett år sedan jag var riktigt sjuk, och jag kommer att få äta medicin i tablettform under de kommande fem åren. Men jag jobbar igen och livet rullar på som innan sjukdomen, och det är jag väldigt tacksam för.


Se den känslosamma överraskningen, och målet, i videoklippet här nedan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN