Zelenskyj fick stående ovationer – pratade om ”fredsformel”

Publicerad 2022-12-22

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fick stående ovationer när han talade inför USA:s kongress.

Han sa att han hade presenterat ”en fredsformel” för Joe Biden.

Och han drog ner skratt när han slängde in ett skämt om Putin.

Bara dryga timmen efter att han höll en gemensam presskonferens med Biden talade Zelenskyj, på engelska, inför representanthuset.

Besöket i kongressen är viktigt för Ukraina när det gäller att säkra fortsatt stöd för amerikanska vapenleveranser.

När ledamöterna återsamlas nästa år har Republikanerna tagit över majoriteten och flera röster i partiet har uttryckt skepsis för fortsatt stöd till Ukraina. Den troligen tillträdande talman Kevin McCarthy väckte under hösten uppmärksamhet för sitt uttalande att Ukraina inte ska få fler ”blanka checkar”.

Fick stående ovationer

Zelenskyj visste alltså att han var i kongressen för att övertyga och väcka känslor. Det lyckades han uppenbarligen med redan innan han öppnade munnen.

Här får Zelenskyj stående ovationer i kongressen.

Före sitt tal fick han en flera minuter lång stående ovation. Flera republikanska ledamöter lät dock bli att applådera, rapporterar NBC.

När Zelenskyj inledde sitt anförande vädjade han om mer vapen.

– Vi har artilleri. Ja, tack ska ni ha. Är det tillräckligt? Ärligt talat, inte riktigt. Era pengar är ingen välgörenhet. Det är en investering i global säkerhet och demokrati, sa han.

Zelenskyj jämförde Ukrainas soldater med de amerikanske som stred i andra världskriget och liknade Putins trupper vid Hitlers.

– Mot alla odds och trots allt elände: Ukraina lever och mår bra.

Talade om ”fredsformel”

Zelenskyj uppgav också att han presenterat en fredsplan för Joe Biden tidigare under dagen. Han bad ledamöterna om stöd för initiativet.

– Vi behöver fred. Ja. Ukraina har redan lagt fram förslag som jag nyss diskuterade med president Biden. Vår formel för fred, tio punkter som borde och måste genomföras för vår gemensamma säkerhet och för att hålla ett toppmöte. Jag är glad att meddela att president Biden stöttade vårt fredsinitiativ i dag.

Zelenskyj, med sin bakgrund som underhållare, slängde också in ett skämt om Putin. Det kan dessvärre inte återges på något annat än originalspråket:

– Together with you we will put in place everyone who will defy freedom. Put in.

Zelenskyj avslutade med att ge avgående talmannen Nancy Pelosi en ukrainsk flagga som signerats av soldater.

Gav Pelosi en flagga

Efter talet fick Zelenskyj en ny runda stående ovationer. Han avslutade med att ge den avgående demokratiska talmannen Nancy Pelosi en flagga som signerats av ukrainska soldater.

Sedan klev han fram till mikrofonen igen och levererade några slutord där han, åtminstone delvis, föreföll tala utanför manus:

– Bara en sak till: Må gud välsigna våra modiga trupper och medborgare, må gud för evigt välsigna USA. God jul och ett gott, segerrikt, nytt år. Slava Ukraini!