Busch om kokainrester i riksdagen: Sjukt

TT

Publicerad 2024-01-17

Riksdagshuset på Helgeandsholmen i Stockholm. Arkivbild.

Fyra riksdagspartier hade spår av kokain på sina kanslitoaletter i riksdagen eller partilokaler, enligt ett test som Aftonbladet lät göra.

– Helt sjukt, säger KD-ledaren Ebba Busch.

De berörda partierna säger att spåren kan ha lämnats av tillfälliga besökare.

Aftonbladet gjorde testerna på partiernas riksdagskanslier i samband med intervjuer. Testerna gjordes på alla riksdagskanslier utom Moderaternas, där test i stället gjordes i partilokalerna.

Ytor torkades av med så kallade kokainservetter, som färgas om de fångar upp drogen. Tidningen lät sedan testa de servetter som gett utslag på kokain i ett laboratorium.

– I alla prover som vi fick har vi hittat kokain, säger Anders Helander, sjukhuskemist och forskare vid Karolinska institutet och den som gjorde testerna, till Aftonbladet.

”Ska inte knarka”

De partier vars prover visade på kokain är Liberalerna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Partierna kommenterar i termer av ”ser allvarligt på detta” och ”överraskad”, men påpekar att toaletterna kan ha använts av besökare på respektive partikansli.

– Det är en toalett som många människor kan använda, men man ska inte knarka, är det enkla budskapet, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson till TT.

Liberalerna uppger för Aftonbladet att partiet ska utföra egna tester, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ska kontakta riksdagsförvaltningen och Vänsterpartiet ska kontakta huvudskyddsombudet.

SD-ledaren Jimmie Åkesson öppnar för drogtest i riksdagen.

– Jag vet inte vad lagen säger om möjligheten att göra det, men jag tycker att det skulle vara fullt rimligt att göra det på den här arbetsplatsen precis som alla andra.

Polisen informerad

Ebba Busch säger att hon är bestört över nyheten och att riksdagen är en arbetsplats som ska vara drogfri.

– Det har ett väldigt starkt symbolvärde om drogfriheten inte upprätthålls på en plats som också rör Sveriges högsta beslutande församling, säger hon.

Riksdagsförvaltningen ser också allvarligt på uppgifterna och samverkar med polisen i ärendet.

– Vi har såklart reagerat – det är förstås inte acceptabelt med det som kan antas vara brottslig verksamhet i riksdagens lokaler, säger riksdagens säkerhetschef Niklas Åström till TT.

Rättad version: I en tidigare version av texten uppgavs felaktigt att Moderaternas toalett inte testats.