Utskotts-ja till extra äldreomsorgsmiljarder

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2021-04-06

Finansutskottet har gett klartecken till extramiljarder till äldreomsorgen. Arkivbild.

Finansutskottet har nu gett klartecken till det gemensamma M-KD-V-initiativet om extrapengar till äldreomsorgen i budgeten för 2021.

På tisdagen gav utskottet grönt ljus till att skjuta till 4,3 miljarder kronor till äldreomsorgen i vårändringsbudgeten.

Pengarna ska bland annat gå till att omvandla timanställningar till fasta tjänster för mer kontinuitet och ett investeringsstöd för fler trygga boenden för äldre.

M-KD-V motiverar initiativet med att det är dags att börja åtgärda de brister som Coronakommissionen pekat på i sin första rapport.

Förslagen kommer att öka det statliga lånebehovet med 4,3 miljarder kronor, men finansutskottet anser att det är motiverat i den krissituation som Sverige befinner sig i.

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har skrivit ett särskilt yttrande där de pekar på att det är olyckligt att frångå den ordinarie budgetprocessen. I sak håller de dock med om att äldreomsorgen kommer att behöva mer resurser framöver.

De lyfter också fram att regeringen tillsammans med samarbetspartierna C och L redan avsatt ett permanent tillskott på 4 miljarder till äldreomsorgen i budgeten för 2021.

Riksdagen röstar om extrapengarna den 7 april.

Följ ämnen i artikeln