EM för nybörjare: Floppar och toppar i gruppspelet

Uppdaterad 2021-06-27 | Publicerad 2021-06-23

EM är som bekant i full gång och snart är hela gruppspelet färdigspelat.

Så vad har stuckit ut i såväl positiv som negativ bemärkelse?

Det ska vi gå igenom här!

EM:s gruppspel är avgjort, sex gruppettor och sex grupptvåor är kvalificerade för åttondelsfinal tillsammans med fyra av sex grupptreor.

Nu väntar ett kortare uppehåll innan åttondelsfinalerna faktiskt ska spelas.

Så vad passar bättre än en genomgång av det bästa, och sämsta, från gruppspelet som varit? Ingenting.

Vi inleder positivt, med EM-gruppspelets fem toppar..

Toppar

Publiken

Ja, det är som en straffspark att lista publiken först. Men faktum är att vi svenskar är svältfödda på idrott med publik på fotbollsläktarna.

Publiken på Parken i Köpenhamn har gått igenom mycket under EM. Storstjärnan Christian Eriksens kollaps, en knapp förlust mot Belgien och en 4–1-kross över Ryssland.

Visst har det varit fantastiskt att se Frankrikes spelare sjunga upp tillsammans med publiken i den mäktiga marseljäsen? Eller när vi hörde ett fullsatt Parken stämma upp i ”Vi är røde, vi är hvide” när Danmark hade gjort 4–1-målet mot Ryssland häromdagen?

Ja, det har till och med varit uppfriskande att höra alla burop när motståndarlaget håller i bollen.

Manuel Locatelli gjorde två mål i segermatchen mot Schweiz.

Italien

Visst är Italien en historiskt framgångsrik och stor nation inom fotbollen. Och visst stötte italienarna på tämligen enkelt motstånd i gruppspelet.

Men Italien demolerade faktiskt sin grupp fullständigt, vilket tabellen tydligt visar. Tre segrar, nio inspelade poäng, sju gjorda mål och noll insläppta talar sitt tydliga språk. Bara en sådan sak som att de gamla rävarna Giorgio Chiellini och Leonardo Bonucci fortsatt håller hög kvalitet är värt ett omnämnande.

I åttondelsfinalen hade spelet låst sig en aning för italienarna. Men de lyckades ändå besegra Österrike efter förlängning.

Denzel Dumfries har gått från tämligen okänd till en världsback under turneringen.

Holland

Vi fortsätter på det inslagna spåret med en historiskt framgångsrik nation som också har imponerat under gruppspelet.

Denna gång syftar jag förstås på det spektakulärt underhållande Holland. Maken till lika kreativt anfallsspel har jag inte sett sedan möjligtvis Spanien passade sig förbi alla lag till en EM-titel 2012.

Inför turneringen var Memphis Depay den tydlige stjärnan som skulle göra skillnaden för Holland. Missförstå mig inte nu, Depay har gjort två mål och varit mer än godkänd i gruppspelet. Men som frontfigurer har vi fått se den okände högerbacken Denzel Dumfries storma fram längs högerkanten och göra två mål. För att inte tala om lagkapten Georgino Wijnaldum som spelat sin livs fotboll och varit överlägsen alla på planen.

Kristoffer Olsson, Dejan Kulusewski och Emil Forsberg firar Sveriges 2–0-mål mot Polen.

Nordiska framgången

Sverige gick vidare som gruppetta, Danmark som grupptvåa och Finland åkte ut på målsnöret. Samtliga nordiska deltagare i mästerskapet bjöd upp till dans i gruppspelet. Trots att samtliga stötte på bra motstånd.

Sverige stal gruppsegern framför Spanien, Danmark ledde länge mot Belgien och krossade sedan Ryssland och Finland tog en imponerande 1–0-seger mot just Danmark och gjorde sedan två – med finska mått mätt – bra insatser mot Belgien och Ryssland.

Danmark krossade Wales i sin åttondelsfinal och är klara för kvartsfinal.

Sverige ställs mot Ukraina i sin åttondelsfinal.

Cristiano Ronaldo har nu gjorde 109 landslagsmål och är nu historisk i det avseendet också.

Cristiano Ronaldo

Visst Portugal gick vidare som en av de bästa treorna, och fick storstryk av Tyskland, men vad ska man säga om Cristiano Ronaldo? Herregud. Han har gjort fem mål på tre matcher och delar nu rekordet för antalet gjorda landslagsmål med den iranske nationalhjälten Ali Daei på 109.

Ali Daei delar nu det ”oslagbara” rekordet med Cristiano Ronaldo.

När Ali Daei slog rekordet sågs det som så gott som oslagbart. Men Cristiano Ronaldo verkar inte riktigt bry sig om sådant. Och det mesta talar väl för att han står ensam på toppen innan turneringen är slut.
Ali Daei passade också på att hylla Ronaldo på Instagram.

Han var favorit till att vinna skytteligan, men efter tre matcher har Englands kapten, Harry Kane fortfarande inte gjort mål.

Floppar

Harry Kane

Vi var många som hade högt ställda förväntningar på Englands kapten och stjärnanfallare Harry Kane inför turneringen. Med all rätta. Tillsammans med Romelu Lukaku var Kane favorittippad att ta hem skytteligatiteln.

Men i gruppspelet har Englands kanske största stjärna varit osynlig, klumpig och ineffektiv.

De tre lejonen är ju klara för åttondelsfinal och nog kan de hoppas gå betydligt längre än så. Kanske är det i utslagsmatcherna som det vänder för Harry Kane?


ANNONS

Turkiet var lite av en outsider inför EM, men efter tre raka förluster får de vända hemåt med svansen mellan benen.

Turkiet

Jag ska inte ljuga. Jag förväntade mig att Turkiet skulle vara en nation som slog i underläge i EM. Som skulle smyga med i slutspelet och kanske till och med nå en kvart- eller semifinal.

Det har vi definitivt inte fått se av Turkiet. 0–3-förlusten mot Italien i premiären verkade suga musten ur turkarna direkt, som sedan förlorade de resterande gruppspelsmatcherna också.

Turkiet är EM:s största flopp.

Joel Pohjanpalos estetiskt perfekta omställningsmål för Finland i matchen mot Ryssland dömdes bort

VAR-offsides

Vi gick igenom vad VAR är och hur det används i fotbollen redan inför mästerskapet.

Hittills har vi nästan bara fått se det negativa med ”hjälpmedlet”. Joel Pohjanpalos estetiskt perfekta omställningsmål för Finland i matchen mot Ryssland dömdes bort med hjälp av VAR. För att en finsk fot var offside med någon centimeter. Förfärligt.

Några dagar senare stack Belgiens Kevin De Bruyne in en precis passning till Romelu Lukaku som vände upp och placerade in 1–0 mot Finland. Bara det att Lukakus tåspets befann sig offside – och målet dömdes bort. Frustrerande.

Arrangören ville lysa upp hela Allianz Arena i regnbågens färger till den avslutande gruppspelsmatchen mellan Tyskland och Ungern men fick nej av Uefa.

Uefa

Arrangören ville lysa upp hela Allianz Arena i regnbågens färger till den avslutande gruppspelsmatchen mellan Tyskland och Ungern. Främst för att stötta kampen för HBTQ-rörelsen, men delvis även för att pika Ungerns regering som på senare år stiftat flera lagar som begränsar HBTQ-personers rättigheter i landet.

Då klev Uefa in i handlingen – och stoppade idén.

“Uefa är en politisk och religiöst neutral organisation” skrev Uefa, som därefter stötte på kraftig kritik.

Den engelske före detta storspelaren Gary Lineker reagerade kanske mest kraftfullt på Twitter.

“Äh, gör det ändå. Dra åt helvete” skrev han.

Sportbladets krönikör Simon Bank skrev en krönika där han resonerade i frågan.

”Beslutet är åt helvete – men går att förstå”.

Allt inför fotbolls-EM
Stor guide med allt inför EM 2021: Spelschema, tv-tider och arenor
Här är Sveriges trupp till fotbolls-EM: Fakta om alla spelare
Alla nyheter om EM i fotboll 2021

Följ ämnen i artikeln