EM för nybörjare: Spelarna som du måste ha koll på

Uppdaterad 2021-06-15 | Publicerad 2021-06-13

I fredags gick startskottet för sommarens fotbolls-EM.

Här kommer du lära dig de viktigaste grunderna bakom mästerskapet – så att du kan vara med i snacket vid kaffeautomaten.

I dag går vi igenom de bästa, mest spännande spelarna som du måste ha koll på under mästerskapet.

Som vanligt i ett fotbollsmästerskap så kryllar det av världsspelare. Konstigt vore det annars.

En del namn är nya, medan vissa har figurerat i fotbollsvärlden under en lång tid.

En ny bekantskap blir Finland, som gör sitt första EM-mästerskap någonsin. De spelade sin första match på lördagen mot Danmark och lyckades vinna. Efter mål av Joel Pohjanpalo och en straffräddning av målvakten Lukas Hradecky.

De danska spelarna bildade en mur kring sin medvetslöse lagkamrat  Christian Eriksen för att kamerorna på arenan inte skulle filma honom.

Men trots Finlands historiska vinst är det en annan sak alla kommer att minnas efter matchen. Den danske stjärnan Christian Eriksen föll handlöst till marken medvetslös. Sjukvårdspersonal på arenan gjorde hjärtmassage på plats och räddade Eriksens liv. Matchen avbröts i två timmar, men efter att han pratat på facetime från sjukhuset med sina lagkamrater och sagt att han ville att de skulle spela klart matchen, kunde den återupptas.

Efter matchen har den danske lagkaptenen Simon Kjaer hyllats över världen. Han var den förste som var framme vid Eriksen och såg till så att han inte svalt tungan. Sen organiserade han en mänsklig mur runt sin medvetslöse vän så att inte kamerorna skulle filma honom. Därefter sprang han över hela planen för att trösta Eriksens flickvän, Sabrina Kvist Jensen, som var inne på arenan. En sann kapten och förebild.

Christiano Ronaldo har hunnit bli 36 år, en oansenlig ålder för en vanlig människa, men ganska mycket för en fotbollsspelare i världsklass.

I grupp F, dödens grupp, med Tyskland, Frankrike, Portugal och Ungern finns det många världsspelare. Exempelvis den portugisiske världsstjärnan Cristiano Ronaldo har alltjämnt hunnit fylla 36 år. Men han är fortfarande aktiv – och är fortsatt en av världens bästa spelare. Räkna även med att Kylian Mbappé kommat att synas i målprotokollet. Det blixtsnabba underbarnet, som 18 år gammal, bar fram sitt Frankrike till ett VM-guld 2018.

Räkna med att Frankrikes Kylian Mbappé kommat att synas i målprotokollet.

Stred för Englands skolbarn

På öarna hittar vi också kvalitet. Anfallsbombern Harry Kane och den lurige yttertalangen Phil Foden är två nyckelspelare i England som gjorde entré i turneringen i går med en vinst mot Kroatien. Phil Foden har inför mästerskapet blonderat håret för att påminna om skandalstjärnan Paul Gascoigne. ”Gazza” som han kallades var en bejublad stjärna för England på 90-talet men har både under och efter karriären haft ett struligt liv vid sidan om fotbollen.

England har också den snabbe anfallaren Marcus Rashford som stred för att landets skolbarn skulle få gratis lunch förra sommaren. Lita på att de tre kommer att göra allt i sin makt för att skjuta hem fotbollen till England.

Englands Harry Kane och Marcus Rashford får motståndarna se upp med.

Ettan på världsrankingen, Belgien, har naturligtvis också ett par guldkorn. Mittfältsgeniet Kevin De Bruyne, som precis vann Premier League med Manchester City – och målgarantin Romelu Lukaku, som smällde in 24 mål för sitt Inter i Serie A senaste säsongen kommer att göra det tufft för alla motståndare. Vilket han visade redan i landets premiär i går då han gjorde två mål i 3–0-segern mot Ryssland.

Han firade sitt första mål med att hälsa sin till vännen och lagkamraten i italienska storlaget Inter, Cristian Eriksen. Dansken hade som du läst om ovan bara timmar innan var när att dö på planen. Han skrek ”Chris, I love you! till kameran”.

Romelu Lukaku firade sitt första mål i EM med att springa till en tv-kamera och skicka en hälsning till Cristian Eriksen som bara   timmar innan var när att dö på planen.

Sverige då? Har vi något namn som kan konkurrera med tidigare nämnda spelare. Ja, visst! Alexander Isak och Dejan Kulusevski är två av Fotbollseuropas mest spännande spelare.

Dejan Kulusevski och Alexander Isak.

Isak slog nyss Zlatan Ibrahimovic målrekord i spanska La Liga, samtidigt som Kulusevski redan fått gott om speltid i den italienska giganten Juventus. Dessvärre kommer inte Kulusevski kunna visa upp sig i Sveriges första match mot Spanien då han testat positivt för corona och hålls isolerad.


ANNONS

Utöver dessa två finns även Emil Forsberg och Manchester Uniteds Victor Nilsson Lindelöf som bägge varit viktiga för det svenska landslaget.

Sveriges största hot

Hos Sveriges gruppspelsmotståndare finns det gott om profiler. Slovakien med en av svensk fotbolls stora snackis – mittfältsstjärnan Marek Hamsik, som skrev på för IFK Göteborg för att komma i form till EM. Sverige och Slovakien drabbar samman den 18 juni.

Spanien kommer till EM med en märklig trupputtagning där storstjärnan Sergio Ramos saknas. Men tro inte att det är ett svagt lag på pappret för det. Mittfältsmotorn Thiago som kan pricka en femkrona från 60 meter och mittbacken Aymeric Laporte, som valde spel i Spanien framför Frankrike, är två av flera världsstjärnor. Men precis som i svenska laget har två spanjorer testat positivt för corona bara dagar före EM-starten så det finns en viss oro i laget.

Robert Lewandowski har gjort massor av mål för sitt klubblag Bayern München under säsongen. De svenska backarna får se upp.

Slutligen får vi inte glömma den kanske hetaste fotbollsspelaren för tillfället: Robert Lewandowski i Polen. Den senaste säsongen smackade anfallaren in hela 41 (!) mål på 29 ligamatcher för sitt Bayern München.