Åklagaren: ”Ett allvarligt våldsbrott som har begåtts”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En kvinna höggs ihjäl på en öppen gata i Linköping och en man har häktats på sannolika skäl misstänkt för mord.

Utredningen fortsätter och polisen har säkrat spår som är intressanta för den.

– Vi kommer att hålla ytterligare förhör och analysera de spår och beslag som vi har, säger vice chefsåklagare Malin Axelsson.

Det var på torsdagen som den 44-åriga kvinnan höggs till döds, mitt i centrala Linköping. Den misstänkte gärningsmannen, gick till angrepp mot kvinnan med ett flertal hugg.

Flera personer befann sig på platsen och bevittnade händelsen.

Gärningsmannen, som är i 40-årsåldern, greps senare samma dag. På fredagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för mord.

Mannen själv nekar till brott.

Nu pågår ett omfattande utredning berättar Malin Axelsson, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Linköping.

– Det här är ett allvarligt våldsbrott som har begåtts. Det är viktigt att vi gör det här noggrant för att kunna få klarhet i vad som har hänt och varför det har hänt, säger Malin Axelsson.

Har säkrat spår

Arbetet fortsätter i nästa vecka, då ska förhör hållas och beslag och spår som har gjorts kommer att analyseras. Det handlar bland annat om resultaten av husrannsakningar som ska analyseras.

– Jag kan inte säga i detalj vad som tagits i beslag, men det som har framgått innan är att man har vittnesuppgifter, polismännen på plats har uppgifter, och vi har gjort vissa beslag och säkrat vissa spår, säger Malin Axelsson.

Det finns även övervakningskameror från platsen som kommer att analyseras.

– Vi fortsätter arbetet genom att läsa in oss på ärendet och vi kommer att fokusera på att hålla ytterligare förhör och analysera de spår och beslag som vi har. Och analysera material som vi har inhämtat, säger Malin Axelsson.

Om något mordvapen har tagits i beslag är ingenting som Malin Axelsson vill gå in på i nuläget.

– Jag kan inte säga vad vi har tagit i beslag, säger hon.

Kvinnan kände sig hotad

Kvinnan ska ha upplevt sig hotad av maken, så pass att hon sedan 2015 levde med skyddade personuppgifter på ett skyddat boende. Att hon besökte Linköping på torsdagen var enligt uppgifter till Aftonbladet för att hon skulle besöka socialtjänsten och att ex-maken i samband med det då ska ha fått syn på henne.

Kvinnan har tidigare berättat om det tidigare parets barn i en dom i kammarrätten. Där uppgav kvinnan hur hon utsatts för våld och övergrepp av maken, som flera gånger ska ha behandlats för missbruk. Men hur hon, efter att de separerat, börjat bygga upp sitt liv igen.

Hon studerade och försökte bli en bra ensamstående mor, sa kvinnan i förhör då.

Mannen som nu har häktats är sedan tidigare misstänkt för flera brott. I februari dömdes han till skyddstillsyn för stöld, försök till våld mot tjänsteman och försök till stöld.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Foto: STEFAN JERREVÅNG
Stora avspärrningar på platsen.
Publicerad:

LÄS VIDARE