Sverige stänger mot Danmark och stoppar flyg från Storbritannien

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Regeringen presenterade i dag åtgärder kring den nya coronamutationen.

Resande från Danmark och Storbritannien stoppas – och de som redan anlänt från Storbritannien uppmanas att hålla karantän.

– Det är inte uteslutet att det finns i Sverige men vi har ännu inte kunnat bekräfta det, säger Johan Carlson om den nya mutationen.

Inrikesminister Mikael Damberg inledde regeringens pressträff med att säga att de i dag har ”tuffa besked”. Från och med midnatt råder inreseförbud från Danmark och Storbritannien.

– Storbritannien är det land som drabbats hårdast av den nya virusvariationen. Man rapporterar att den sprider sig om möjligt snabbare än den tidigare. För att minimera risken att den nya smittan sprider sig här har regeringen i dag beslutat om inreseförbud från Storbritannien. Förbudet innebär i huvudsak att alla personer, förutom svenska medborgare, kommer att avvisas om de försöker resa in i Sverige, säger Mikael Damberg.

Inrikesminister Mikael Damberg (S), utrikesminister Ann Linde och Folkhälsomyndighetens direktör Johan Carlsson.
Foto: REGERINGEN
Inrikesminister Mikael Damberg (S), utrikesminister Ann Linde och Folkhälsomyndighetens direktör Johan Carlsson.

”Risk att danskar åker till Sverige”

Danmark har haft en ökad smittspridning på senare tid och stängt ner samtliga köpcentrum. På grund av detta, men även att den nya variationen påträffats i Danmark, stängs gränsen även dit.

– Det finns en uppenbar risk att danskar lockas åka över till Sverige för att handla julklappar eller spendera tid i till exempel Malmö, säger Mikael Damberg.

Svenska medborgare andra personer som bor eller arbetar i Sverige, samt personer som utför godstransporter, undantas.

Flygstopp i 48 timmar

UD har uppdaterat reseråden till Storbritannien, sa utrikesminister Ann Linde.

– Vi avråder med omedelbar verkan från icke nödvändiga resor till Storbritannien, säger Ann Linde.

Därtill stoppas alla passagerarflyg från Storbritannien i 48 timmar, fram till klockan 16 på onsdag den 23 december. Fraktflyg och ambulansflyg undantas.

– Vi väljer att införa denna åtgärd under en begränsad tid för att möjliggöra en gemensam diskussion och hållning på europeisk nivå, säger Ann Linde.

Foto: Steve Parsons / TT
Passagerarflyg från Storbritannien stoppas.

Inga fall konstaterade i Sverige

Folkhälsomyndighetens generaldirektör medverkade också för att prata om den nya smittan. Att den finns i Sverige är inte uteslutet men har inte kunnat bekräftas av Folkhälsomyndigheten.

– Den här varianten kan vara mer smittsam än tidigare men undersökningar av variantens egenskaper pågår fortfarande. Sjukdomssymtomen verkar dock inte vara annorlunda, säger Johan Carlson.

Personer som rest in i Sverige från Storbritannien omfattas av nya karantänregler.

– Folkhälsomyndigheten har beslutat att alla som rest från Storbritannien till Sverige någon gång från den 12 december uppmanas att testa sig för covid-19 så snart som möjligt. Den som kommer från Storbritannien uppmanas vidare att stanna hemma och undvika kontakt med andra så långt det är möjligt i upp till en vecka, alltså sju dagar efter ankomst. Testning bör upprepas på dag fem efter ankomst, säger Johan Carlson.

Johan Carlson understryker särskilt att arbetsgivare inom vård och omsorg ser till att detta görs, när det gäller de medarbetare som varit i Storbritannien.

Stoppades inte i dag

Aftonbladet har i dag rapporterat om att flygplan fortsatt kunna flyga in i Sverige från Storbritannien, när de stoppats i till exempel Danmark. På frågestunden frågade SVT varför regeringen inte agerat tidigare.

– Det beror lite på hur besluten fattas, vi har fattat beslut enligt vår mening ganska snabbt. Dessutom har vi fattat ett beslut som Danmark inte har gjort – det vill säga infört inreseförbud som kan fungera efter de här 48 timmarna vid en eventuell förlängning, säger Mikael Damberg.

PODD Nästa pandemi?

Behöver vi vara oroliga för fler pandemier? Vad har vi lärt oss av denna?
Och kan vi göra något för att förhindra att historien upprepar sig? Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE