Trumps rasande medieattack: ”Är galna och drivs av blint hat”

Av: Gustaf Tronarp, Karin Ahlborg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Rapporterna om regelbundna kontakter mellan hans rådgivare och Kreml har gjort Donald Trump vansinnig.

Under presskonferensen tillsammans med Israels premiärminister Netanyahu passade han på att försvara Michael Flynn som han själva sparkade:

– Michael Flynn är en underbar person som har behandlats mycket illa av media, ”fake media”.

Donald Trump bad sin säkerhetsrådgivare att lämna in avskedsansökan på måndag kväll eftersom han inte längre hade förtroende för Flynn.

Det hindrade inte presidenten från att rikta ilskan mot medierna som rapporterar om saken.

– Michael Flynn är en underbar person som behandlats mycket illa av medierna, ”fake media”. Uppgifter har läckts och det är kriminella handlingar. Det här är försök av demokraterna att försöka dölja den stora förlust som Hillary Clinton orsakat dem, sa han mitt under presskonferensen som skulle handla om USA och Israel.

Morgonsändningarna hos CNN och MSNBC dominerades på onsdagen helt av uppgifterna om att Donald Trumps stab hade tät kontakt med den ryska regimen under presidentkampanjen.

Den republikanskt lutande kanalen Fox valde dock att lyfta fram andra saker än den explosiva nyheten.

Det var helt i president Donald Trumps smak. I ett av sina välkända gryningsutbrott på Twitter sågar han CNN och den liberalt inriktade kanalen MSNBC. Konservativa Fox and Friends höjer han samtidigt till skyarna.

”De falska nyhetsmedierna är galna med sina konspirationsteorier och blinda hat. @MSNBC och @CNN går inte att se alls, @foxandfriends är fantastiskt!”, twittrar presidenten.

Går till attack mot underrättelsetjänster

Trump påstår också att uppgifterna publiceras för att rikta fokus från missar i Hillary Clintons kampanj. Skulden för läckorna lägger presidenten på USA:s underrättelsetjänster.

”De här nonsens-informationen är bara ett försök att dölja de många misstag som begicks av Hillary Clintons förlustkampanj”, skriver Trump, och fortsätter:

”Informationen ges olagligen till de misslyckade @nytimes och @washingtonpost av underrättelsetjänsterna (NSA och FBI?). Precis som Ryssland”.

Presidenten går så långt som att hävda att ”den verkliga skandalen” är att underrättelsetjänsterna sprider sekretessbelagd information ”som om det vore godis”.

”Väldigt o-amerikanskt”, dundrar han.

Under valrörelsen kritiserade Donald Trump ofta USA:s underrättelsemyndigheter. Han gick så långt som att likna deras agerande vid Nazityskland.

Vid sitt första besök hos CIA som president gav Trump felaktigt medierna skulden för att ha diktat ihop ordbråket.

Höjde röd flagg

Det var CNN och New York Times var först med att publicera uppgifter om att högt uppsatta rådgivare till Donald Trump stod i regelbunden kontakt med representanter för den ryska regimen under valrörelsen.

Underrättelsetjänsten ska ha upptäckt samtalen under rutinmässigt övervakningsarbete. Kontakterna ska ha varit så frekventa att de amerikanska myndigheterna ”höjde en röd flagg”, enligt CNN.

Kreml: Det är falskt

Efter valet i november informerade USA:s underrättelsetjänster både Donald Trump och hans företrädare Barack Obama om sina fynd.

Två av de utpekade är den tidigare kampanjchefen Paul Manafort och Michael Flynn, som sparkades från sin post som nationell säkerhetsrådgivare till presidenten efter att han mörkat innehållet i samtal med ryska företrädare. Manafort slår ifrån sig anklagelserna:

– Jag har ingen aning om vad det här syftar på. Jag har aldrig medvetet talat med ryska agenter och jag har aldrig varit involverad i något som har med den ryska regeringen, eller Putin, eller något annat av detta att göra.

Även den ryske talespersonen Dmitrij Peskov förnekar uppgifterna.

– Det är en rapportering som inte är baserad på fakta, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE