Donald Trump lämnade sjukhuset – ilska efter showen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Donald Trump steg ut genom gulddörrarna och lämnade sjukhuset.

Redan under söndagen började presidenten övertala läkarna att få återvända till Vita huset, skriver New York Times.

Men medarbetarna ville att han skulle stanna – och experter ser risk för en katastrofal utveckling.

Fansen fick en försmak av showen redan under söndagen. ”Eye of the Tiger” från Rocky III spelades och folkmassan jublade och viftade med sina flaggor när presidenten kördes en liten sväng runt Walter Reed-sjukhuset och vinkade.

– Det är full extas här, vittnade Aftonbladets utsända Emelie Svensson om.

I natt var det dags för ”Trump: Återkomsten” på riktigt. Perfekt regisserat när de stora amerikanska tv-bolagen har sina nyhetssändningar steg han ut genom sjukhusets gyllene dörrar, gjorde tummen upp, gick in i bilen för vidare färd med helikoptern till Vita huset där han ska fortsätta sin karantän.

Trump svarade inte på några frågor från reportrarna utanför sjukhuset när han gick mot bilen. En reporter ropade en fråga om hur många av hans medarbetare som är sjuka men fick bara ett ”tack så mycket” tillbaka. Följdfrågan ”tror du att du kan vara en superspridare?” ignorerades av presidenten.

Klockan 0.55 i natt svensk tid landade helikoptern Marine One framför Vita huset.

– Det här kan vara patient noll som landar. Det är viruset som återvänder till Vita huset, sa Jim Acosta, CNN:s korrespondent i Vita huset, när bilderna visades i tv-kanalens direktsändning och syftade på den stora smittspridning som inträffat i presidentens omgivning.

– Glöm att kejsaren inte har några kläder. Kejsaren har ingen stab i natt.

Innan Trump gick in i Vita huset lät han sig fotograferas utan sitt munskydd. Han spelade också in en kort videosekvens med flaggorna i bakgrunden och upprepade det han skrivit på Twitter innan han skrevs ut:

– Jag har lärt mig så mycket om coronaviruset. Och en sak är säker: Låt det inte dominera er, var inte rädda för det, sa han.

– Två dagar sedan, jag kunde ha lämnat för två dagar sedan. Jag mådde jättebra, bättre än jag gjort under en lång tid.

Donald Trump försvarade också att han inte praktiserade att hålla fysiskt avstånd innan han smittades av viruset.

– Jag vet att det fanns en risk, en fara, men det är okej och nu är jag bättre. Och kanske är jag immun, inte vet jag, säger presidenten i den korta videon.

Hans lättsamma sätt beskriva sjukdomen drog på sig rejäl ilska från läkare och politiska experter under natten.

Inte heller inne i Vita huset var stämningen direkt munter inför återkomsten.

– Folk faller som flugor här. Skiten är helt galen, säger en anonym källa i staben till NBC News.

Trump vid återkomsten till Vita huset.
Foto: AP
Trump vid återkomsten till Vita huset.

Positiva läkare

Det lät betydligt gladare timmarna tidigare när hans läkare höll pressträff inför utskrivningen.

– Under de senaste 24 timmarna har presidenten fortsatt att må bättre. Han har mött eller överträffat alla kriterier för att bli utskriven, sa hans personliga läkare Sean Conley under en pressträff, strax efter att Donald Trump själv meddelat nyheten på sin favoritkanal Twitter.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Marine One med presidenten landar i Washington.

Inga kritiska frågor

Conley sa i stora drag på måndagskvällens pressträff att allt är jättebra med presidenten och att ”han är tillbaka”. Men kritiska frågor som hur karantänen ska gå till i Vita huset, om det är bra att återvända till en byggnad där så många redan blivit sjuka, hur länge han är smittsam, vad hans lungskanning visade, när han senast testades negativt, om det var rätt att han var ute och reste i torsdag och om det är bra för presidenten att säga till folket att inte vara rädda för viruset ville han inte svara på.

Det enda något mindre rosenskimrande som Conley sa var att Donald Trump ”inte är helt utom fara än”. Läkarteamet berättade att Trump inte haft feber på 72 timmar, inte känt andningssvårigheter och är i allmänt gott skick.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Stark steroid

Presidenten har fått tre doser av den antivirala medicinen remdesivir och ska ha fått en fjärde innan han skrevs ut. Han har dessutom fått fortsatt behandling av den starka steroiden dexametason som vanligtvis ges till väldigt sjuka covid-19-patienter, inklusive dem som vårdas i respirator.

Alla experter är inte lika övertygade om det kloka i att skriva ut presidenten än.

Medicinska experter som New York Times talat med menar att presidentens riskfaktorer – han är man, 74 år och överviktig – innebär att han bör övervakas noggrant i flera dagar ytterligare. Och att det därför är tveksamt att skriva ut honom från sjukhuset.

– Det vore katastrofalt att hamna i en situation där han blir riktigt sjuk i Vita huset och akut måste flyttas. För mig känns det inte säkert, säger Céline Gounder, assisterande professor för infektionssjukdomar vid New York-universitetets medicinska fakultet till tidningen.

Kan bli maniska

Hon menar också att behandlingen med steroiden dexametason kan ge presidenten fel signaler om hur han egentligen mår. Medicinen är känd för att kunna ge patienten en känsla av eufori – och Trump har ju också twittrat att han mår bättre än på 20 år.

– Många människor mår jättebra. Om du har krämpor och smärtor försvinner de. Om du har feber, försvinner den. Folk kan bli maniska, grandiosa, säger Céline Gounder till New York Times.

Sanjay Gupta, medicinsk expert på CNN, ser två stora problem med Trumps återkomst till Vita huset. Medicinerna han har behandlats med angriper symtomen mer än den underliggande sjukdomen och risken finns att viruset slår till i en andra attack, säger han till egna tv-kanalen. Gupta menar också att resan i sig innebär fara för de medarbetare som är i hans närhet både i helikoptern och i Vita huset.

– Han borde vara isolerad i karantän, säger Sanjay Gupta.

När Trump skrevs ut hade det gått tre dygn sedan han under dramatiska former fördes från Vita huset med helikopter till militärsjukhuset Walter Reed. Han hade då upplevt en natt med hög feber och sjunkande syresättning av blodet och behandlats med syrgas.

Under helgen har förvirring och motsägelser om Donald Trumps tillstånd från läkare och stab lett till enorma spekulationer om hur han egentligen mår. Samtidigt har en efter en av hans närmaste medarbetare testats positivt för viruset. Bara några timmar innan presidenten meddelade att han återvänder till Vita huset var hans pressekreterare Kayleigh McEnany den senaste i raden att sättas i karantän.

Blev upprörd

Donald Trump uppges ha varit rejält upprörd över spekulationerna i media att han kan vara sjukare än vad han själv och andra officiella företrädare har sagt. När stabschefen Mark Meadows anonymt i lördags berättade för reportrar att fredagsdygnet var oroande och att 48 kritiska timmar väntade i presidentens vård var måttet rågat för honom.

Han började twittra, han ringde Rudy Giuliani och han skickade ut ett fyra minuter långt videomeddelande. Allt med innebörden att han mår bra – och är redo att jobba som vanligt.

Dagen efter, på söndagen, försökte Trump enligt New York Times övertala läkarna att få återvända till Vita huset för att vända bilden i media och visa att han är frisk och stark. Enligt tidningens uppgifter har han också varit uttråkad och känt sig inlåst.

Efter förhandlingar enades man om att Trump skulle få köras i bil runt kvarteret. En kritikstorm följde där läkare och politiker kallade pr-tricket för ”oansvarigt” och ”galenskap” och menade att han försatte sina livvakter i fara genom att sitta i en hermetiskt tillsluten bil med dem.

Under måndagen togs beslutet att skriva ut presidenten. Men enligt uppgifter till CNN ska nära medarbetare försökt förmå honom att stanna ytterligare en tid på sjukhus. De har sagt till honom att det skulle vara förödande inför det amerikanska folket om han, med mindre än en månad till valet, skulle tvingas läggas in på sjukhus ytterligare en gång.

Foto: Jose Luis Magana / AP
President Donald Trump på sin väg mot Vita huset i helikoptern Marine One.
Publicerad:

LÄS VIDARE