Paradisöar i Västindien skakas av antivaccin-demonstrationer

200 franska poliser har skickats Guadeloupe

Uppdaterad 2021-12-06 | Publicerad 2021-11-29

Stängda skolor, butiker i brand och demonstranter som bär vapen.

Oroligheterna på franska paradisön Guadeloupe i Västindien har eskalerat, som rasat efter att Frankrike infört striktare restriktioner.

Nu rasar protester på grannön Martinique, där skott avlossats mot polis.

Förra måndagen stängde skolorna på franska ön Guadeloupe. Inte på grund av en ökad smittspridning, utan på grund av de aggressiva protester som präglat paradisön sedan en dryg vecka tillbaka.

Butiker och byggnader har satts brand i öns största stad Pointe-a-Pitre. Demonstranter har barrikaderat vägar, vilket gjort att sjukvården haft svårt att nå vissa områden, enligt Sky News.

Veckan innan skickade Frankrike 200 poliser till ön, inklusive elitstyrka och anti-terror-grupp, i ett försök att lugna ner situationen. Men det extrema våldet har fortsatt, enligt inrikesminister Gerald Darmanin ska poliser ha blivit beskjutna.

Vaccinilska

Ilskan grundas i coronaåtgärder som nyligen införts av den franska regeringen. Fackförbund på Guadeloupe utlyste en generalstrejk i förra veckan, missnöjda över att vaccinpass nu krävs för att gå på restaurang, kaféer, kultur- och sportevenemang.

Man demonstrerar också över obligatoriska vaccinationer för sjukvårdspersonal.

Förra söndagen greps 38 personer på ön som är ett hem för cirka 400 000 invånare. Då hade demonstranter brutit sig in i en vapendepå i Pointe-a-Pitre och stulit gevär.

Paradisön har drabbats av protester tidigare, men att demonstranterna nu har vapen oroar stadens borgmästare.

”Explosiv situation”

Förra måndagen hölls ett extrainsatt krismöte i Paris med öns lokala politiker. President Emanuel Macron poängterade allvaret och kallade läget för explosivt.

”Vi leker inte med hälsan och vi kommer inte att låta fransmännens hälsa lekas med för politiska konflikters skull", sa han.

Vaccinationsfrekvensen i Frankrikes utomeuropeiska territorier, i Karibien, Indiska oceanen och Stilla havet, har generellt sett varit mycket lägre än på fastlandet. Det har också varit upprepade oroligheter när åtgärder införts koppade till coronapandemin.

Sprider sig till Martinique

Demonstrationerna har även spridits till grannön Martinique, 20 mil söder om Guadeloupe. Förra måndagen utlystes en generalstrejk – fackliga organisationer kräver ett slut på obligatoriska vaccinationer för vårdpersonal.

Demonstranter i Les Abymes på den franska ön Guadeloupe.