Bjuder Malmös hemlösa på kebab på julafton

Uppdaterad 2019-12-20 | Publicerad 2019-12-19

Hemlösa ska inte behöva fira julen ensamma.

Därför ser Karar Al Husseini till att bjuda på kebab, shawarma och falafel.

– Det behöver inte vara jättestort utan man gör det man kan göra, säger han.

Karar Al Husseini, här med sin son, kom upp med idén att bjuda på kebab och falafel på julafton.

Efter att ha sett de många äldre, hemlösa, personerna på parkbänkarna på Värnhem och Stortorget i Malmö började Karar Al Husseini fundera på om han inte kunde göra en god gärning.

Då kläcktes idén om att bjuda på mat under julen.

Han föddes själv strax innan Kuwaitkriget bröt ut i början av 1990-talet och har under uppväxten fått höra föräldrarnas historier om då de varken hade hem eller mat, utan bara vandrade runt för att undvika bomberna som föll under kriget.

– Så det var samtidigt en koppling till det, som ett tack för att det inte händer här eller att det inte har hänt här. Folk har hjälpt oss för att kunna hjälpa andra, säger Karar Al Husseini.

Bjuder in till restaurang

Han driver själv ett företag som utför mobilservice på Lindängen, men det fick trots det bli mat i jul.

– Det är ju under julen, så vad kan jag erbjuda? Mobiltelefoner? Det blir för mycket. Så det blir lite mat, dryck, julmust och pepparkakor så att man kan fira det på ett fint sätt. Det behöver inte vara jättestort utan man gör det man kan göra, säger Al Husseini.

Hemlösa kommer istället att erbjudas en middag på Shawarma King på Stortorget.

– Det är en restaurang som jag kommit överens med och som gick med på det. Det blir också lite hjälp från hans sida med att fixa maten till oss och göra så mycket som möjligt.

Någon gräns för hur många de kan ta emot under julaftonskvällen vill Karar Al Husseini inte uppge.

”Ingen ska behöva känna sig utanför”

– Det kan komma så många som det kommer. Det spelar ingen roll. Ingen ska behöva känna sig utanför, alla hemlösa är välkomna.

Vad för mat kommer ni erbjuda?

– När man kommer in så ser man det som finns i menyn. Då får man ta och välja vad man vill bland det som finns. Det är fritt fram för hemlösa.

Då är det från den befintliga menyn?

– Ja, precis. Där finns allt från kebab till shawarma och falafel.

Bord med julmust och pepparkakor

Varför väljer ni att erbjuda kebab, shawarma och falafel istället för julbord?

– Restaurangen heter ju Shawarma King. Han är en av mina kunder egentligen och när jag berättade att jag ville göra det sa han du kan göra det i min restaurang. Men jag kommer samtidigt ha ett bord på restaurangen där vi serverar julmust och pepparkakor.

– Om vi skulle göra ett julbord hade det blivit lite mer jobb med att flytta allting och göra maten medan restaurangen redan har den mat de erbjuder.

Restaurangen öppnar upp för julfirande klockan 19:00 på julafton.