Greta Thunberg: Strider mot FN:s barnkonvention

Av: Malin Kardell

Publicerad:
Uppdaterad:

Norska regeringen vill flytta gränsen för sin oljeverksamhet.

Med anledning av det har Greta Thunberg tillsammans med 13 unga klimataktivister skrivit ett brev till norska stortinget och statsminister Erna Solberg.

– Alla barn som lever i dag kommer att möta ökade risker för dödsfall och sjukdomar, skriver de i brevet, rapporterar NRK.

Greta Thunberg.
Foto: Markus Schreiber / AP
Greta Thunberg.

Det är den internationella advokatfirman Hausfeld som har skickat brevet från de 14 unga klimataktivisterna. Greta Thunberg är en av dem, skriver NRK.

Brevet skrivs med anledning av att stortinget ska fråga ut regeringen om sitt förslag om att flytta gränsen för oljeverksamhet i Barents hav.

Det handlar om att flytta den så kallade ”iskanten” som skiljer öppet hav och is i Arktis.

”Strider mot FN:s barnkonvention”

De 14 ungdomarna skickade i september 2019 in ett klagomål till FN:s kommitté för barns rättigheter. De anklagade då länder som Argentina, Brasilien, Tyskland och Turkiet för att genom att öka användningen av fossila bränslen, förlänga klimatkrisen.

I brevet till stortinget hänvisar de unga miljöaktivisterna till FN:s barnkonvention, och menar att Norge har gått med på att lyssna på barnens röster i frågor som påverkar deras rätt till liv.

– Alla barn som lever i dag kommer att möta ökade risker för dödsfall och sjukdomar i en värld som är grundligt förändrad på grund av dessa destruktiva utsläpp. Norge bör inte, får inte, agera för att öka denna livsförlust, skrivs det i brevet.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix / TT
Barn i Norge.

I brevet ber de Norge att inkludera kunniga barnaktivister i varje beslut som tas i frågan.

Har inte fått svar

Det här är det andra brevet som ungdomarna skickar. I december 2019 bad barnen om att Norge och Kanada skulle ta ställning i klimatfrågan genom att sluta stödja den egna produktionen av olja och gas.

Norska myndigheter har inte svarat på brevet. Detta menar advokatfirman är i strid med barnkonventionen, genom att inte lyssna på barnen i frågor som påverkar deras rätt till liv.

Publicerad:

LÄS VIDARE