Publicerad:
Uppdaterad:

Högt budgetunderskott i USA kan öka

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
USA:s president Donald Trump.
Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
USA:s president Donald Trump.

Det redan höga underskottet i USA:s budget väntas öka när uppgörelsen om ett höjt skuldtak kommit på plats.

Budgetdisciplin är inte på mode i USA, konstaterar SEB-ekonomen Olle Holmgren.

USA:s finansminister Steven Mnuchin har gjort upp om ett höjt skuldtak med ledande demokratiska politiker i kongressen i Washington. Uppgörelsen väntas bli godkänd av både representanthuset och senaten innan fredag, inför kongressen sommarledighet. Sedan ska paketet även skrivas på av president Donald Trump.

"Total abdikering"

Ekonomer välkomnar uppgörelsen, som undanröjer risken för offentliga betalningsproblem redan i september. Men inför valåret 2020 är förutsättningarna för att få på plats budgetåtstramningar i USA små.

I stället finns en stor risk för högre utgifter, enligt Olle Holmgren. Republikanerna vill ha mer pengar till försvaret och det kan de tänkas få igenom i utbyte mot de ökade investeringar i infrastruktur som demokrater efterlyser.

Maya MacGuineas, vd för tankesmedjan Kommittén för en ansvarsfull federal budget, skriver i en kommentar att hon ser uppgörelsen som en "total abdikering" när det gäller budgetansvar i kongressen och Vita huset.

Redan innan uppgörelsen brottas USA med ett gigantiskt budgetunderskott, som spätts på av Trumpregeringens stora skattesänkningar. I år räknar kongressens budgetkontor med att underskottet ökar till 896 miljarder dollar eller 4,2 procent av BNP. USA:s skuld ligger samtidigt på cirka 105 procent av landets BNP.

Olle Holmgren räknar med att ett underskott på omkring 5 procent under ett par år skulle trycka upp USA:s skuldnivå till 125 procent av BNP.

Efter presidentvalet

Budgetuppgörelsen som nu har träffats innebär att USA:s utgifter kan öka med 320 miljarder dollar per år. Och de nedskärningar som finns inbakade i avtalet beräknas till 77 miljarder.

Politiskt innebär uppgörelsen att frågan om skuldtaket inte blir riktigt het igen förrän efter presidentvalet 2020. Men kongressen och Donald Trump måste efter sommaruppehållet också godkänna tolv separata lagförslag vid sidan av budgetuppgörelsen för att undvika att USA får betalningsproblem och återigen tvingas stänga federal verksamhet i september.

Bedömare utesluter inte att det blir strid kring de tolv lagförslagen, vilket kan skapa problem att få fram medel för att hålla igång statsapparaten i USA.

I början av 2019 var USA:s statsapparat delvis stängd i 35 dagar till följd av låst läge i budgetfrågor.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN