Madde och Jonas kollade in kyrkan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-23

Prinsessbröllopet kan stå på Öland nästa år

Här i Gärdslösa kyrka på Öland kan det bli prinsessbröllop nästa år.

Madeleine och Jonas har redan inspekterat den medeltida byggnaden.

– De har varit här och tittat, säger kyrkoherde Birgitta Friberg.

Om ett och ett halvt år gifter sig prinsessan Madeleine och Jonas Bergström.

– Vi vill så klart invänta kronprinsessans och Daniel Westlings bröllop innan vi tar tag i våra bröllopsplaner, sa Madeleine under pressmötet vid förlovningen.

Trots att hennes bröllop blir mindre än Victorias ligger det mycket planering och arbete bakom. Därför har Jonas och Madeleine redan börjat förbereda sin stora fest.

Det första och viktigaste steget är att boka kyrka. I förra veckan var paret i Gärdslösa kyrka för att inspektera lokalerna.

Ölandsbladet skriver att Madeleine och Jonas hade sällskap av kungaparet och flera livvakter.

”Kom på kvällen”

– Prinsessan och Jonas har varit här och tittat, de kom förra torsdagen på kvällen före stängning. Jag vet inte om de har bestämt sig ännu, säger Birgitta Friberg.

Gärdslösa har varit kunglig bröllopskyrka förr. Madeleines faster prinsessan Margaretha gifte sig med John Ambler i Gärdslösa den 30 juni 1964. Kungafamiljen har varit där flera gånger genom åren, kyrkan ligger på Ölands östra sida, 13 kilometer från Solliden.

Öland betyder mycket för Madeleine. Hon har tillbringat så gott som alla sina somrar på Solliden. Hon har till och med skrivit en uppsats om sommarslottet.

Jonas friade symboliskt nog till henne vid Villa San Michele som inspirerade till byggandet av Solliden. Att gifta sig på Öland skulle dessutom vara en snygg kontrast till kronprinsessans officiella och mer pampiga bröllop.

Vännen tror på storstan

Hovet vill inte säga något om Madeleines val av kyrka.

– Jag har ingen information om det, säger Annika Sönnerberg, informationssekreterare vid hovet.

Men Öland är inte ett hett tips hos alla. Flera personer i Madeleines närhet tror att prinsessan och Jonas vill titta på flera alternativa kyrkor innan de bestämmer sig.

– Madeleine kan inte tänka sig att gifta sig någon annanstans än i Stockholm, säger en vän till paret.