De slapp stå i bostadskö

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2001-12-18

Kommuntoppar fick lyxlägenheter - direkt av värden

Att få en lägenhet i centrala Stockholm genom bostadsförmedlingen tar i genomsnitt 14 år. Men den som har goda kontakter slipper vänta.

Aftonbladet har granskat vilka som bor hos en av Stockholms större privata hyresvärdar, Anders Bodin.

Av hans nära 2 000 hyresgäster har ett 100-tal varit eller är kommunalt anställda.

Bland dem som fått lägenheter på exklusiva adresser - direkt av värden och nästan utan väntan - finns tre av stadens allra högsta chefer.

Här fick de bostad Ett av de lyxiga husen vid Tranebergs Strand visades aldrig offentligt. Senare gick två av husets våningar direkt till högt uppsatta chefer inom Stockholms stad. Efter att lägenheterna förmedlats fick ägaren, Anders Bodin, köpa loss mark till förhållandevis förmånliga villkor.

Flera av de allra högsta kommunala cheferna i Stockholm har sluppit stå i decennielånga bostadsköer.

De har fått exklusiva lägenheter av en av de största privata värdarna, kan Aftonbladet avslöja i dag.

Två av våningarna ligger på Tranebergs Strand med sjöutsikt.

Fastighetsägaren Anders Bodin, 54, har ett gott rykte. Han är ansedd som en seriös och långsiktig ägare som bryr sig om sina hyresgäster. Och är en av få som faktiskt följer det avtal som finns mellan Fastighetsägareföreningen och Stockholms stad - att lämna minst 50 procent av lediga lägenheter till bostadsförmedlingen.

Anders Bodin har också varit räddaren för stadens högsta chefer när de behövt bostad.

Exempelvis:

Börje Berglund, tidigare stadsdirektör, stadens högste chef och politiskt tillsatt under Mats Hulths (s) regim.

Ulrika Francke, tidigare chef för gatu- och fastighetskontoret.

Christer Vårdstedt, tidigare vd för Stockholms hamn.

Huset visades aldrig offentligt

Anders Bodin var under 90-talet byggherre för ett nytt centrum vid Alviks torg. Projektet omfattar cirka 40 000 kvadratmeter kontor och affärslokaler, garage med 600 platser, samt 305 lägenheter.

Lägenheterna, de flesta med adressen Tranebergs Strand, stod klara runt 1993, en tidsperiod då bostadsförmedlingen organiserades om. Lägenheterna förmedlades i stället direkt av Bodins bolag. Det skedde genom allmänna visningar och intresseanmälningar.

Men ett av husen, Tranebergs Strand 10, visades aldrig offentligt, enligt Aftonbladets uppgifter.

I detta hus fanns bara en lägenhet på vart och ett av de fyra våningsplanen.

Samtliga hade en magnifik sjöutsikt. De hade sopnedkast direkt inifrån lägenheten, var utrustade med egen bastu och tvättstuga, stora badrum med dubbla tvättfat, både duschkabin och badkar.

Fick köpa loss marken

Anders Bodin skulle själv ha en av dessa lägenheter, en bostad som han senare använde vid ett byte till en exklusiv villa.

En lägenhet gick till dåvarande vice vd:n för Stadshypotek, ett finansinstitut som senare slogs ihop med Handelsbanken som stod för lånen till projektet.

De två andra lägenheterna gick till Börje Berglund och Ulrika Francke.

Efter att lägenheterna förmedlades har Anders Bodin fått köpa loss marken till hela projektområdet från Stockholms stad till förhållandevis förmånliga villkor. Enligt avtalet, som upprättats av gatu- och fastighetskontoret, skulle hälften av köpeskillingen på 60 miljoner betalas på tillträdesdagen och resten ett år senare.

Hamnchefen Christer Vårdstedt behövde en ny bostad under 1995 och lyckades få en en våning i en av Anders Bodins fastigheter på Döbelnsgatan 60 i centrala Stockholm. Den lägenheten är på cirka 100 kvadratmeter och har "kungsbalkong" på två sidor, det vill säga balkong som är lika lång som lägenheten.

74 000 köar för att bo i Stockholm

Läs mer

Anders Johansson

Följ ämnen i artikeln