Regeringen ger 25 miljoner till Syrienflyktingar

Uppdaterad 2015-09-24 | Publicerad 2015-09-23

Flyktinglägret Zaatari i vid den jordansk-syriska gränsen.

FN:s pengar sinar och hundratusentals Syrienflyktingar står utan mat.

Regeringen skjuter därför omgående till 25 miljoner kronor extra till FN:s livsmedelsprogram.

– Situationen är akut och Sverige hjälper till och tar sitt ansvar. Men fler länder måste göra mer, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP).

FN slog nyligen larm om att man befinner sig i en akut penningkris. Hundratusentals flyktingar som befinner sig i Syrien och grannländerna Jordanien och Libanon får inte längre matbidrag från FN:s livsmedelsprogram WFP.

Kan sättas in omgående

Svenska regeringen kommer nu att ge 25 miljoner kronor extra till FN för att stävja krisen.

– Vi ser att FN minskar mathjälpen dramatiskt, det är ett bevis på den fruktansvärt ansträngda situation som världen befinner sig i. Vi ser ett behov att ge ytterligare stöd så att inte barn ska behöva gå hungriga, säger Isabella Lövin.

Pengarna kommer från outnyttjade budgetposter för 2015 och tas därmed inte från några andra områden i världen som behöver hjälp. Ett formellt beslut fattas av regeringen nästa vecka. Sedan kan pengarna sättas in i princip omgående.

– Stefan Löfven kommer att presentera detta på EU-mötet i kväll, säger Isabella Lövin.

Fler länder måste bidra

Hur långt räcker 25 miljoner kronor?

– Det är livsavgörande för väldigt många människor. Men det är klart att det behövs mer. I dag är det ungefär tio länder som finansierar hela det humanitära systemet, det duger inte. Fler länder måste också bidra, säger hon.

Sverige kommer även att ge ytterligare 25 miljoner kronor till FN:s katastroffond, CERF. Pengarna ska kunna användas till akuta kriser i bland annat Jemen, Syrien, Sydsudan och Afghanistan.

ANNONS