Hovrättsdom för mordet på Yara

Publicerad 2015-05-19

Åttaåriga Yara Alnajjar i Karlskrona slogs ihjäl med en brödkavel för drygt ett år sedan. I dag kommer hovrätten med sin dom mot den livstidsdömda kvinnan och flickans morbror, som av tingsrätten dömdes till fängelse i sex år.

Under den sista förhandlingsdagen i hovrätten pekade kvinnans advokat ut Yaras morbror som gärningsman till dådet på valborgsmässoafton i Karlskrona i fjol.

Enligt advokat Eric Widner ska kvinnans kulturella bakgrund ha förhindrat henne från att själv peka ut maken.

– Att han är rädd för kvinnan är felaktigt. Den arabiska traditionen känner inte till något sådant beteende. Det är kvinnan som viker sig och anpassar sig efter mannen, sade Widner.

– Mannen har bestraffningsrätten i kulturen.

Morbrodern dömdes av Blekinge tingsrätt till sex års fängelse för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Han dömdes för underlåtenhet att ingripa i garantställning. Åklagaren Pernilla Åström vill att hovrätten över Skåne och Blekinge prövar om mannens passivitet är så allvarlig att han liksom kvinnan kan dömas för mord.

– Om det är en eller båda som utdelat de dödliga slagen spelar egentligen ingen roll. Båda är lika ansvariga genom garantansvaret, sade Åström under hovrättsförhandlingen.

TT

ANNONS

Följ ämnen i artikeln