Kritik mot ÖB efter bolagsstart: ”Han bör avgå”

Publicerad 2024-01-20

Linda Staaf och Micael Bydén.

Att ÖB Micael Bydén och fästmön Linda Staaf har startat ett konsultbolag har väckt kritik.

Detta skulle kunna vara förbjudet och skada allmänhetens förtroende.

– Han bör avgå, säger arbetsrättsjuristen Tommy Iseskog till P1 Morgon.

Tidigare i veckan rapporterade Expressen att överbefälhavare Micael Bydén och Linda Staaf, tidigare chef på polisens nationella avdelning NOA, startat konsultbolaget Byden Ops AB.

Företaget ska ägna sig åt strategisk omvärldsanalys, företagsutveckling och ledarskap.

– Han planerar för framtiden och har startat bolaget, men inte påbörjat någon verksamhet. Det avser han inte göra förrän hans förordnande går ut i september, säger Therese Fagerstedt, presschef vid Försvarsmakten till Expressen.

Kritiker menar nu att bolagsstarten skulle kunna vara en förtroendeskadlig bisyssla, något som är förbjudet.

– Att registrera ett bolag är en handling som kan vara en bisyssla. Det avgörande är om det innebär en risk för förtroendeskada. Det behöver inte vara en påvisad sådan. Det räcker med att det är en risk för det och här är marginalen väldigt liten. Finns det en minsta risk för förtroendeskada så har man passerat gränsen, säger arbetsrättsjurist Tommy Iseskog till P1 Morgon.

ÖB Micael Bydén.

”Kan inte fortstätta”

Försvarsdepartementet har godkänt Bydéns ansökan om att starta bolaget. Men Iseskog menar att det är allmänhetens förtroende som är avgörande och att det redan kan vara försent.

– Tyvärr är det så att det som nu har hänt är irreparabelt. Så även om firman avregistreras så har han talat om att han kommer att bli konsult om nio månader. Och det i sin tur gör att den här funderingen mycket väl kan kvarstå. Det vill säga – kan det vara så att han har men än en hatt på sig när han nu uppträder som ÖB?

Tommy Iseskogs anser att Micael Bydén inte kan sitta kvar som ÖB.

– Min slutsats är att han egentligen inte kan fortsätta och det betyder ju att han bör avgå eller att uppdragsgivaren bör agera.

Bydéns pressekreterare Therese Fagerstedt menar dock att det är självklart att han kan sitta kvar. Hon säger till P1 Morgon att faktumet att han endast registrerat bolaget inte påverkar förtroendet.

– Det finns som sagt ingen tvekan om var ÖB lojalitet ligger. Vart hans fokus är någonstans. Han kommer vara överbefälhavare idag och alla dagar ända fram till hans förordnade går ut.