Det är inte mer pengar ÖB är ute efter

Jaha, nu är ÖB ute och tigger pengar igen, kanske många tänker när Micael Bydén varnar för risken att kriget kommer till Sverige.

Men det är inte penningbristen som är ÖB:s största problem.

Snarare handlar det om att påminna svenska folket om att det pågår ett krig i Sveriges omedelbara närhet och att risken ökat för att Putin kan vinna.

Följ ämnen
Nato

Att försvaret vill ha mer pengar är en klassiker vi ofta sett upprepa sig. Men i dag får överbefälhavaren det mesta han pekar på. Anslagen till försvaret har nästan fördubblats på bara fyra år till 119 miljarder för 2024.

Problemet för försvaret är snarare än att man får mer pengar än vad man kan göra av med på ett vettigt sätt.

Därför tror jag inte att ÖB:s varning för att Sverige riskerar att hamna i krig är främst ekonomiskt motiverad.

Däremot har vi en situation där ett fullskaligt angreppskrig dryga 150 mil bort fågelvägen har pågått i snart två år.

ÖB Micael Bydén.

När Putin invaderade Ukraina hamnade hela Europa i chock. Så även Sverige. Det som så länge känts helt otänkbart, ett krig i Europa, slog oss i ansiktet med full kraft.

På kort tid tvingades vi alla omvärdera vår världsbild. Efter 200 år av fred, neutralitet och alliansfrihet ska vi plötsligt gå med i Nato. Vi ska få hjälp om vi blir angripna men många glömmer att försvarsgarantin är ömsesidig. Vi måste även hjälpa andra.

Att Ukraina länge såg ut att inte bara kunna försvara sig utan dessutom driva ut ryssarna och återta hela sitt territorium bidrog till en stark känsla av att vi måste hjälpa Ukraina.


Men månaderna går och entusiasmen över ukrainarnas mod och landets framgångar börjar blekna hos många. Kriget känns inte längre lika nära. Lika angeläget. Det hamnar längre bak i nyhetsrapporteringen och i många svenskars medvetande.

Jag tror inte ÖB:s avsikt är att skrämma det svenska folket. Snarare väcka det när kriget i Ukraina gått in i ett fastlåst läge där ingendera sidan gjort några större territoriella vinster på över ett år.

Han vill påminna om att kriget i vår omedelbara närhet redan fått stora konsekvenser för Sverige säkerhetsläge. Risken är uppenbar att kriget kommer att pågå under lång tid. 

Vladimir Putin.

Ryssland har ställt om till en krigsekonomi. I Europa är det mer av business as usual. Löftet om en miljon artillerigranater till Ukraina kommer inte att uppnås i tid samtidigt som ryssarna får minst lika granater från Nordkorea och dessutom producerar två miljoner egna per år.

Det gäller att hålla liv i den svenska försvarsviljan. Sverige ska bygga upp en ny stark armé och då krävs det kompetenta soldater och officerare. Att få upp dem på banan kan vara ett skäl till att Bydén tar till det tunga artilleriet.

Men det gäller också att hålla liv i stödet till Ukraina. Över stora delar av Europa börjar krigströttheten att sätta in trots att det bara är Ukraina som slåss rent fysiskt. Ännu värre är det i USA där läget är helt låst i kongressen om att betala ut mer stöd till Ukraina. Om Donald Trump vinner presidentvalet i november kan Europa och Sverige stå inför en helt ny situation.


Jag tror fler och fler svenska toppolitiker och myndighetschefer som ÖB fruktar att Putin kan krama ut någon form av seger i Ukraina som gör att Ryssland fortsätter att utgöra ett hot mot många av sina grannar, däribland Sverige.

Det innebär inte att det föreligger ett akut krigshot mot Sverige. Ett ryskt anfall förefaller i dagens läge högst osannolikt även om vi än så länge inte formellt är medlemmar i Nato.

Men vad händer om Ryssland attackerar Finland på något sätt? Då kommer Sverige att ha ett moraliskt ansvar att hjälpa till. Detsamma om ett angrepp riktas mot de baltiska staterna. När vi blir Nato-medlemmar är vi bundna av försvarsgarantin.

Vi skickar redan mängder med vapen och ammunition till Ukraina. Vi utbildar ukrainska soldater. På flera sätt är vi redan involverade i kriget. Steget till att bli direkt inblandade kan vara kortare än många föreställer sig.

Men egentligen finns det inga skäl att känna rädsla över ÖB:s varning. Det han säger är på många sätt ingen nyhet.

Om det inte är så att det är någonting okänt som har hänt. Kanske handlar det varken om pengarna eller den ökade risken för någon form av rysk seger. I teorin kan något nytt ha hänt som försvarsmakten och underrättelsetjänsterna håller tyst om. En ny utveckling man ser.

Det känns inte så sannolikt men är en möjlighet.

I så fall lär vi snart bli varse.

Följ ämnen i artikeln