S KU-anmäler utrikesministerns användning av X: ”Väldigt allvarligt”

Publicerad 2024-01-24

Utrikesminister Tobias Billström (M).

Regeringen hemligstämplade utrikesminister Tobias Billströms (M) meddelanden på plattformen X, tidigare Twitter, med hänvisning till att informationen kan skada Sverige.

Nu KU-anmäler Socialdemokraterna utrikesministerns twittrande och kräver en granskning av regeringens hantering.

– Finns det en risk att främmande makt kan ta del av informationen? Det vill vi att konstitutionsutskottet prövar, säger S gruppledare Lena Hallengren.

Strax innan årsskiftet uppmärksammade Aftonbladets ledarsida att utrikesminister Tobias Billströms användning av X, tidigare Twitter, är en förlängning av utrikesdepartementet.

De meddelanden som statsrådet skickar genom appen torde därför vara allmän handling, precis som e-post till och från utomstående är.

Men regeringen valde att hemlighålla ministerns användning av X och hävdade sekretess. Högsta Förvaltningsdomstolen valde att inte gå vidare med överklagan.

Nu vill Socialdemokraterna att konstitutionsutskottet i riksdagen granskar Tobias Billströms användande av X. Partiet ifrågasätter om hanteringen är säker.

– Vi vet inte vilken information som finns, men regeringen säger själva vilka konsekvenser det kan få om det kommer ut. Vi vill att konstitutionsutskottet ska granska om det här är ett lämpligt sätt att förfara, säger Socialdemokraternas gruppledare riksdagen Lena Hallengren.

Lena Hallengren (S).

”Vad skulle detta kunna få för konsekvenser?”

S-toppen understryker att regeringen i sitt beslut att hemlighålla Billströms meddelanden på X motiverade sekretessen med att informationen kan skada Sverige eller Sveriges relationer med andra länder om meddelandena offentliggjordes.

Det bevisar, enligt S, att informationen är känslig och att man därför kan ifrågasätta att utrikesministern använder en kommersiell plattform för att hantera hemliga uppgifter.

– Det är väldigt allvarligt. Vår fråga är hur man garanterar säkerheten när man använder en sådan plattform. Vad skulle detta kunna få för konsekvenser? Är det så att utrikesministern har använt meddelanden på X för att göra uttalanden eller på annat sätt agera mot främmande makt eller aktör?

Domstolen vill ju inte ta upp detta, visar inte det att regeringen agerat riktigt?

– Det handlar inte om att vi gör någon annan bedömning om informationen ska lämnas ut, vi har inte sett den. Men om det är så att den kan skada Sverige, är det då en lämplig plattform eller ett lämpligt forum för Sveriges minister att göra uttalanden och ha konversationer på? Finns det en risk att främmande makt kan ta del av informationen? Det vill vi att konstitutionsutskottet prövar.