Tusentals personer i upprop – kräver krafttag mot våldet i Iran

Uppdaterad 2022-10-14 | Publicerad 2022-10-06

Sorgen låg i luften utanför Utrikesdepartementet på torsdagen.

En tiotal personer var på plats för att lämna över en lista med över 15 000 underskrifter från personer som kräver krafttag mot våldet mot demonstranterna i Iran.

– Jag kan inte sitta hemma i min trygga bubbla och inte göra något när jag ser hur illa folk far i Iran, säger Baharan, en av initiativtagarna.

Över 15 200 personer har skrivit under en kravlista till utrikesministern om att Sverige bör agera till försvar för mänskliga rättigheter i Iran.

De kräver bland annat att Irans ambassadör ska kallas upp till UD, samt att Sverige ska fördöma regimens våld mot demonstranterna i Iran.

– Den här är punkter som vi anser är genomförbara. Det är inga orimliga krav, säger Baharan som är en av initiativtagarna till namninsamlingen.

– Jag har frihet och yttrandefrihet. Då kan jag inte bara sitta i min trygga bubbla utan att göra någonting när jag ser hur illa folk far i Iran, fortsätter hon med gråten i halsen.

”Vi gör det minsta vi kan”

Det var Sebastian Kingdon och Tilda Gullberg, båda 15 år gamla, som lämnade över underskrifterna.

– Vi är här för att vi står upp för andra människor. Även om det inte är jättemycket försöker vi göra något i världen, säger Tilda.

– Vi gör bara det minsta vi kan! Jag var lite nervös över att jag skulle tappa bunten med namnunderskrifterna. Det var skönt att jag inte gjorde det, fyller Sebastian i.

Efter att Sebastian och Tilda lämnade över underskrifterna var det flera som blev märkbart berörda.

– Jag känner mig sjukt stolt över mina gamla elever, säger Mahdis, som är före detta lärare till Sebastian och Tilda.

– Och jag känner mig helt mållös kring folks mod i Iran, att de vågar stå upp mot regimen. Jag har aldrig varit mer stolt över att vara iranska och att vara kvinna, förklarar Mahdis.

Sebastian Kingdon och Tilda Gullberg lämnade in kravlistan till UD.

Linde har varit i kontakt med Irans utrikesminister

Det var inte utrikesminister Ann Linde som tog emot namnunderskrifterna, utan UD:s presschef. Men efter överlämningen lämnade utrikesministern en kommentar.

– Jag tog upp den allvarliga situationen för mänskliga rättigheter, protesterna och Mahsa Aminis död i mitt direkta samtal med Irans utrikesminister den 23 september i New York, uppger Linde i ett uttalande till Aftonbladet.

– UD har även frekventa kontakter med den iranske ambassadören i Stockholm då en mängd frågor tas upp, inklusive den allvarliga pågående händelseutvecklingen i Iran.

”UD:s agerande jättesorgligt”

Läraren Mahdis tycker dock att Ann Lindes inte gör tillräckligt.

– Jag tycker att Sverige och UD:s agerande är jättesorgligt. Att Ann Linde twittrar att hon är bekymrad över situationen hjälper inte någonting. Det är fint att hon är bekymrad. Men man kan inte sitta hemma och vara bekymrade över något som händer om man inte agerar utifrån att man är bekymrad.

Kräver och förväntar ni er ett fördömande från utrikesministern och UD?

– Självklart gör vi det! Det är helt otroligt att folk måste kräva att UD gör sitt jobb och fördömer en regim som har noll mänskliga rättigheter i sig över huvud taget, säger Mahdis.

Protester i Los Angeles.