Efter Mahsa Aminis död: ”Iranska kvinnor riskerar sina liv”

Uppdaterad 2022-09-24 | Publicerad 2022-09-22

22-åriga Mahsa Amini dödades för att ha burit sin huvudsjal på fel sätt.

Nu protesterar kvinnor i Iran och går emot landets lagar – genom att bränna sina huvudsjalar.

– Man ser varje dag hur unga kvinnor grips av sedlighetspolisen, misshandlas och trycks in i bilar, säger Sara Mohammad, grundare av riksorganisationen GAPF.

I förra veckan dödades 22-åriga Mahsa Amini, vars kurdiska namn var Jina, av sedlighetspoliser i Iran för att ha använt sin huvudsjal på fel sätt. Men den lokala polisen hävdar att Amini dog till följd av hälsoproblem.

– Regimen har producerat en film som är fake, det är jag övertygad om. Man ser varje dag hur unga kvinnor grips av sedlighetspolisen, misshandlas och trycks in i bilar. Allt talar för att det är vad som hänt Mahsa Amini, säger Sara Mohammad, grundare av riksorganisationen GAPF, tidigare riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadim.

Nu sprids videoklipp på de våldsamma protesterna i landet över hela världen. Kvinnor bränner bilder på landets ledare, bränner sina huvudsjalar och klipper av sig håret i en symbolisk uppvisning på trots, skriver CNN.

Minst 17 personer har dödats och hundratals skadats under protesterna, enligt AFP News.

– Här har vi de iranska kvinnorna som riskerar sina liv genom att ta av och bränna sin hijab. Hijab har aldrig varit ett plagg, det är ett kyskhetsvarumärke. Vi måste förstå det.

Hon fortsätter:

– Iranska kvinnors frigörelseförsök är ett ljus i tunneln. De kämpar med näbbar och klor. De är modiga.

Sara Mohammad, människorättsaktivist och grundare av riksorganisationen GAPF

”Kan bli värre innan det vänder”

Sedan den islamska revolutionen 1979 är det olagligt för kvinnor att inte bära huvudsjal. Kvinnor får inte heller bära tajta byxor, trasiga jeans eller färgglada kläder.

1981 blev kvinnor, enligt lag, tvugna att klä sig i blygsamma ”islamiska” kläder, skriver BBC. Som innebär att kvinnor mer eller mindre måste täcka hela sin kropp.

Två år senare beslutade parlamentet att kvinnor som inte täckte sitt hår offentligt skulle kunna straffas med 74 piskrapp. Mer nyligen har det adderats upp till 60 dagar i fängelset till straffet.

Sedan dess har myndigheterna haft svårigheter med att verkställa dessa lagar, då kvinnor i alla åldrar, regelbundet ses tänja på gränserna genom att bära mindre täckande kläder och färgglada huvudsjalar samtidigt som de visar mer av sitt hår. Något som bara har ökat i och med protesterna.

– Det går framåt på så sätt att de vågar trotsa regimen. Men samtidigt tvingar de regimen att backa och det innebär att det kan bli värre innan det vänder. Det krävs mer.

Mahsa Amini, 22, dog efter ett ingripande av den religiösa polisen i Teheran.

Kvinnofrågan måste komma först

Sara Mohammad hoppas nu att Mahsa Aminis död ska bli någon slags vändpunkt.

– Att det dels påverkar att folk motsätter sig regimen och att de som är anhängare hoppar av, att splittringarna ökar mellan falangerna i den islamska terrorregimen. Jag hoppas också att regimen påverkar västvärldens syn på hijaben och islamismen.

Nu är det inte bara kvinnor i landet som fördömer sedlighetspolisens våld mot kvinnor. Både FN och flera världsledare har nu gått ut och fördömt våldet mot Amini.

– Jag tror inte på en reform inom de nuvarande iranska makthavarna, utan folket vill ha bort de islamska styret och sharialagarna. De vill ha en demokratisk och sekulär stat.

Däremot är Mohammad orolig över att kvinnofrågan ska glömmas bort.

– Det som gör mig bekymrad och besviken är att kvinnofrågan har förvandlats till ”kurdfråga” i västvärlden. Nationalismen kommer först och sen kvinnofrågan. Man får inte vända på det. Detta är en fråga om hijab där modiga kvinnor protesterar.

Demonstranter eldar och blockerar gatan under en protest efter Mahsa Aminis död.