SMHI: Plötslig ishalka väntas på julafton

TT

Publicerad 2023-12-23

Trafikverket varnar för halka i framför allt mellersta och södra Sverige.

SMHI varnar för plötslig ishalka i Skåne och på flera håll i södra och västra Götaland. Varningen börjar gälla från klockan 06 på julafton.

Vädervarningar är också utfärdade för snöfall och kraftig vind på julafton efter Kalle Anka.

Julovädret är inte över. Tidigt på söndagen väntas nederbörd över Götaland bidra till ishalka på flera håll.

– Vi har minusgrader under natten och sedan kommer det in regn i morgon bitti på kalla vägytor. Då är det är som störst risk för ishalka, säger Kristin Hallberg, meteorolog på SMHI.

SMHI:s varning för plötslig ishalka börjar gälla olika tider i Götaland, men tidigast är vid 06 på julafton.

Vädervarningar har också utfärdats för frisk vind och ymnigt snöfall, även inslag av regn, som kan ställa till det i trafiken. Det gäller nordvästra Götaland och stora delar av Svealand med start från 16-tiden på julafton.

”Rusningen är över”

Under lördagen varnar SMHI för kraftig vind och snöbyar som drabbar norra Uppland och Gotland och Norrlandskusten.

– Det är risk för snöhalka, snöbyar och kraftig vind. Man ska vara vaksam på snödrev och dålig sikt, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, säger till TT vid 16-tiden att det besvärliga vädret rört sig norrut längs ostkusten och att de problem som finns är lokaliserade till norr om Sundsvall:

– Det snöar och blåser och är lite småstökigt längs Norrlandskusten, och på Gotland. Det är där det händer saker just nu.

Olsson säger att läget har lugnat sig betydligt i trafiken.

– Den stora rusningen är över och i stort sett har det lugnat ner sig.

Kraftig vind på Östersjön

Ett träd som föll ner på spåret på fredagskvällen orsakade ett utdraget stopp på Nyköpingsbanan mellan Stockholm och Norrköping. Tågtrafiken var i gång igen vid 16.30-tiden på lördagen, enligt Mälartåg.

SMHI varnar för kraftig vind i mellersta och södra Östersjön. Men rederierna Tallink, Stena Line, Viking Line, Eckerölinjen och Polferries går som vanligt.

Ett stort antal trafikolyckor har inträffat i jultrafiken det senaste dygnet. På lördagsmorgonen inträffade till exempel en trafikolycka i Lund med två personbilar på riksväg 11 på grund av halt väglag. En bilist körde även in i mitträcket på riksväg 56 söder om Kvicksund.

På riksväg 55 vid Norrköping voltade en bil vid 06-tiden, och vid 07.30 kolliderade en personbil och en skåpbil i Malmö. Det är oklart hur det har gått för de inblandade personerna.

Följ ämnen i artikeln