Camillas och Magnus båt blev attackerad av späckhuggare

Teorierna varför jättedjuren angriper segelbåtar

Publicerad 2022-10-19

När Magnus Brodén, 51, och Camilla Svahn, 47, seglade längs den portugisiska kusten tog det plötsligt tvärstopp – mitt ute på havet.

Späckhuggarfenor började cirkulera kring båten, och knuffade den så den började luta kraftigt.

– När vi såg dem gå till attack mot rodret, då kände vi oss ganska maktlösa, säger Camilla Svahn.

För lite mer än en månad sedan bestämde sig Camilla Svahn och Magnus Brodén för att sätta livet i Sverige på paus och i stället ta sikte på Teneriffa.

– Det är en dröm som Magnus har haft sedan länge, och jag var inte sen att haka på, säger Camilla Svahn.

Magnus Brodén, 51, och Camilla Svahn, 47, såg två späckhuggare, men de vet inte om fler var under båten.

Tillsammans har de nu tagit sig från Värmdö utanför Stockholm och hela vägen ner till Portugal på segelbåten Rawa. En resa som gick väldigt bra – tills att de kom fram till Cascais.

Den 6 oktober lade de ut från hamnen, seglade i ett dygn, och hade bara någon timme kvar innan de skulle komma fram till hamnen.

Då tog det plötsligt tvärstopp.

– Vi tittade bara på varandra, vi blev så överraskade av det. Man tror att man kan vara lite  förberedd, men det var vi inte. 

Forskare vet inte varför späckhuggarna går till attack mot båtar.

Snurrade båten 360 grader

Späckhuggarattacker mot segelbåtar har ökat de senaste åren. I augusti sänkte en flock med späckhuggare en segelbåt med fem familjemedlemmar ombord.

– Det pratas mycket om det här, bland alla seglare från alla länder. Det är allas skräck, säger Camilla Svahn.

Tvärstoppet berodde på just det – att späckhuggare gick till attack mot deras stora segelbåt.

Sedan började båten snurra, nästan 360 grader. När jättedjuren slog till lutade båten så mycket att de tog in vatten. Sedan gick de attack mot rodret.

– Det är klart att jag var rädd. Det var lite skräck över hela situationen. Men jag blev också väldigt arg, och det tror jag Magnus också kände. Jag bara skrek, som ett urvrål, men det hjälpte inte.

Späckhuggarnas ryggar och fenor böljade kring båten och hela attacken pågick i ungefär femton minuter.

De hade förberett sig och hade metallstänger på båten som man kan sänka ner i vattnet för att göra ljud. Camilla gjorde det, medan Magnus larmade kustbevakningen.

Men späckhuggarna fortsatte att ta sönder båten.

– Man hör hur rodret knastrar och ser hur rattarna i sittbrunnen bara rör sig.

”Ryggarna och fenorna liksom välvde fram ur vattnet”, säger Camilla.

Teorierna bakom attackerna

Så vad gör du om din båt blir attackerad av en späckhuggarflock?

Det finns en massa råd och rön på internet – att man ska ha armeringsjärn och slå med så djuren störs av ljudet – eller att ta klorin och hälla i vattnet.

Men den portugisiska kustbevakningen uppmanar seglare att stänga av motorn, stänga av alla ljus, hålla sig borta från vattnet, larma på hjälp – och hoppas på att späckhuggarna tappar intresset.

– Det är ju enkelt att säga, att man bara ska ta det lugnt, säger Camilla.

När späckhuggarna gick till attack mot rodret hörde paret hur det knastrade.

Varför späckhuggarna riktar in sig på båtar är en gåta. Forskare är noga med att poängtera att späckhuggare aldrig har gått till en dödlig attack mot människor i det vilda.

De verkar alltid gå till attack mot rodret, och snurra båten. De senaste forskarrönen säger att det inte handlar om att späckhuggarna är aggressiva, utan att det snarare handlar om en lek.

Att de helt enkelt har kul.

– Vi tror att de ber om att få propellern i ansiktet. Så när de stöter på en segelbåt som inte kör sin motor blir de lite frustrerade och därför bryter de rodret, säger Renaud de Stephanis, som arbetar på en forskningsgrupp för valar i Spanien, till NPR.

En annan forskare, Jared Towers på en kanadensisk forskningsorganisation, säger att det är någonting med rörelsen i vattnet som stimulerar dem.

Han tror att det kan röra sig om unga hanar som har det som en lek, en tävling mellan varandra, och att det i så fall kommer sluta när de blir större och behöver fokusera på att samla in mat till flocken.

”Havet ska ha all respekt”

Till slut gav sig späckhuggarna iväg från Camilla och Magnus. De blev inbogserade till land, och tog upp båten dagen därpå.

– Det var en stor händelse i hamnen. Många ville komma fram och prata med oss om attacken och kolla på skadorna.

Båda rodren var sönder och det kommer ta tre veckor innan nya roder är på plats.

Tiden är knapp. Camilla och Magnus ska börja en charterverksamhet på Teneriffa med båten och de hoppas på att komma iväg så fort som möjligt.

Späckhuggarna är sociala djur som plockar upp trender. På 90-talet var någonting annat på modet i späckhuggarkretsar. De dödade då laxar och simmade runt med det på sitt huvud, någonting som inte synts sedan dess.

När de lämnar Cascais kommer de behöva passera det område där späckhuggarattacker har skett, vilket känns lite nervöst.

– Havet ska ha all respekt och dess varelser också, säger Camilla.


Följ ämnen i artikeln