KD- och SD-väljare dissar klimatmålet: Är orimligt

Publicerad 2023-05-18

Svenskarna är generellt positiva till reduktionsplikt och klimatmål.

Men SD- och KD-väljarnas inställning sticker ut, visar Aftonbladet/Demoskops nya mätning.

– De utmärker sig bland Tidöpartierna, säger Demoskops Pelle Ahlin Olofsson.

Två av tre svenskar anser att det är viktigt att Sverige når klimatmålen till 2030. Men bland Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas väljare är man ”väldigt mycket mer negativa”, enligt Demoskop.

30 procent av KD:s väljare som deltagit i Demoskops mätning anser att det inte är viktigt alls. Bland Sverigedemokraternas väljare är siffran 32 procent.

Trenden syns även bland andra klimatfrågor, säger Demoskops senior consultant Pelle Ahlin Olofsson.

– Vi ser bland Tidöpartierna att de utmärker sig. Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas väljare tenderar i högre grad att vara emot reduktionsplikt och för regeringens förslag om att sänka reduktionsplikten.

– Man tycker inte heller att det är viktigt att nå klimatmålen 2030. Där ser vi ganska genomgående att deras siffror ligger väldigt nära varandra.

”Är orimligt”

SD- och KD-väljarna har dock uttryck olika skäl till varför man är skeptisk till klimatåtgärderna, enligt Pelle Ahlin Olofsson.

– Inom KD pratar man om att det blir en stor börda för de som är beroende av bil och just det skiljer sig inte så mycket från hur moderata väljare resonerar. Det finns en tanke om att alla sätt att sänka bensin- och dieselkostnader är bra bland KD-väljare, säger han och tillägger:

– SD-väljare är lite mer ifrågasättande i högre grad. Det finns en större skepsis mot att det skulle vara en klimatkris och därför uppfattar man åtgärder som reduktionsplikten enbart som negativt om det leder till högre bränslepriser. De tycker också att det är orimligt att vi i Sverige går i bräschen i EU och i världen när vi är ett så litet land.

”Beror på partisympati”

I debatten om reduktionsplikten har ofta landsbygdsbefolkningen lyfts fram som ett argument till att den bör sänkas. Men Demoskops undersökning visar att stödet på landsbygden inte är så stort som man kan tro.

– Undersökningen motsäger det. De som bor i storstäder är mest för reduktionsplikt och miljöfrämjande åtgärder men det är inte någon överväldigande majoritet av landsbygdsbefolkningen som vill slopa reduktionsplikt. Var man bor är inte det som har mest påverkan på om man tycker reduktionsplikt är bra. Det beror mer på partisympati.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 057 intervjuer under perioden 10 – 15 maj 2023 och är genomförd som en webbundersökning.

Liberalerna, Centerpartier och Miljöpartiet redovisas ej på grund av små baser. Kristdemokraternas siffror redovisas för att visa en trend, men ska för en enskild fråga tolkas försiktigt

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln