Tvingades in i bil och mördades – i dag föll domen

Publicerad 2023-07-03

Den 17-årige pojken tvingades in i en bil och fördes till ett skogsparti i Nacka.

Där mördades han med en kulsprutepistol och en kniv.

Sju personer åtalades för delaktighet i kidnappningen och det brutala mordet – men ingen kan dömas direkt för pojkens död i domen som föll idag.

Den 17-årige pojken trodde att han skulle medla i en konflikt angående ett par stulna skor den 25 juli ifjol.

På kvällen dök han upp i Alphyddan i Stockholm, enligt åklagaren ditlurad av två ”goare”, det vill säga kamrater till 17-åringen som enligt åtalet misstänktes ha sålt ut honom.

Men istället för det samtal som 17-åringen trodde han skulle ha knivhotades han in i en bil av flera maskerade personer.

Han fördes till ett skogsparti i Orminge i Nacka kommun där han sköts med en kulsprutepistol i ansiktet och knivhöggs.

Här går 17-åringen och en vän till honom för vad 17-åringen tror är ett medlingssamtal.

Dagen efter hittades hans kropp av en person som tog en promenad i området.

Ytterligare några dagar senare hittades den silverfärgade Opel som 17-åringen fördes bort i i Östberga. Det hade gjorts försök att elda upp den.

Ingen kan dömas som gärningsman

Sammanlagt sju pojkar och unga män, som vid tiden för dådet var mellan 15–24 år, kunde gripas. Fyra av dem åtalades för att tillsammans ha mördat 17-åringen och de andra tre för bland annat människorov och skyddande av brottsling.

Trots att man inte kunnat slå vem av gärningsmännen som faktiskt höll i vapnet som dödade 17-åringen åtalade åklagaren dem alla för mord.

Mordvapnet hittades dumpat i skogen i två plastpåsar.

– Den bedömning jag gjort är att det handlat om ett så kallat utvidgat gärningsmannaskap. Man har gått ihop och haft olika roller men alla roller har varit viktiga för att mordet ska kunna ske så det är inte relevant vem som hållit i vapnet, säger kammaråklagare Lucas Tigerstrand.

Men när Nacka tingsrätt under måndagen meddelade sin dom höll de inte med – och ingen döms direkt för 17-åringens död.

Tingsrätten konstaterar i domen att bevisen inte räcker för att döma någon av de åtalade som gärningsman.

– Det framgår av utredningen att även andra personer har varit inblandande och ingen av de åtalade har kunnat knytas till mordplatsen, säger chefsrådmannen Olof Wetterqvist i en kommentar.

– Av bevisningen framgår inte heller att de åtalade har varit ansvariga för planeringen av brotten, men fyra av dem har känt till åtminstone delar av brottsplanen, tillägger rådmannen Anna Eleblad.

Tros röra sig om strid mellan falanger

Däremot döms flera av dem för andra brott, bland annat medhjälp till mord och människorov:

• En 20-årig man döms för att ha uppdragit åt en 14-åring att leverera kulsprutepistolen som 17-åringen sköts med till gärningsmännen som utförde mordet. Han döms även för misshandeln och utpressningsförsöket mot 14-åringen som efteråt slarvade bort vapnet så att det till slut kunde hittas av polisen. Straffet blir fängelse i tretton år.

• En 25-årig man döms till fängelse i åtta år för att ha varit med och köpt in bilen som 17-åringen kidnappades i.

• De två kompisarna till 17-åringen döms för att ha lurat 17-åringen till platsen där han kidnappades. Med hänsyn till bland annat deras ålder döms de till ungdomsvård.

Här hittades 17-åringen och tomhylsor.

• En av de åtalade döms för att ha medverkat till att bilen brändes upp. Två av de åtalade frikänns helt från inblandning i mordet och människorovet, men döms för andra brott.

Upprinnelsen till mordet på 17-åringen tros vara en intern konflikt inom Älvsjönätverket som resulterat i flera mord och skjutningar. Nätverket splittrades 2017 efter att den dåvarande ledaren dog i en fyrhjulingsolycka. Efter hans död uppstod en maktkamp mellan tidigare medlemmar. 

Två av de som åtalades, men som nu inte döms för mordet, har pekats ut som två personer som försöker ta makten inom en av falangerna, den förlorande falangen.

20-åringen och 25-åringen döms – men inte för mord.

– Vår bedömning är att mordet har med den konflikten att göra. Om det finns ytterliga motiv till gärningen har vi inte kunnat bottna i, säger Tigerstrand.

”Ingen har velat prata”

Den mördade 17-åringen tros dock inte haft någon som helst ledande position i den stridande falangen.

– Man ska se det i perspektivet av att man skadar motsidan genom mordet. Men vare sig de åtalade, eller någon inblandad på någon sida av den här konflikten, vill prata med oss överhuvudtaget så det är inte helt lätt att få en klar bild, säger Tigerstrand.

I Aftonbladets stora granskning av gängen i Stockholm beskrivs Älvsjönätverket som en kriminell sammansättning som främst idkat droghandel runt stationsområdet i Älvsjö. Medlemmar har dömts för grova vapen- och narkotikabrott. Det har även funnits misstankar om att nätverket ligger bakom bedrägerier.

Följ ämnen i artikeln