Valstabornas ilska: Myndigheterna hade kunnat hindra det här

Publicerad 2023-06-09

Bland många av de boende i Valsta finns en ilska efter den 11-årige pojkens död.

Flera av dem menar att myndigheterna kunnat göra mer för att stoppa den gängkriminelle mannen innan olyckan skedde.

– Det är en fruktansvärd händelse. Jag tror att man väldigt ofta känner en frustration, att man skulle gjort mer, säger lokalpolisområdet chef Stephan Kiernan.

Den 27-åriga mannen misstänks ha kört ihjäl den 11-årige pojken under påverkan av droger. Olyckan inträffade i Valsta i Märsta, norr om Stockholm, på onsdagskvällen.

Under torsdagen anhölls han för vållande till annans död, samtidigt som han också misstänks för grov vårdslöshet i trafik. Polisen inväntar också resultaten från mannens drogtester.

Enligt Aftonbladets uppgifter är den misstänkte en känd, gängkriminell man som tillhör Märstanätverket. Han dömdes i början av 2022 för vårdslöshet i trafik.

Då hade han backat aggressivt ut från en parkering i Märsta och kört rätt ut i en korsning utan att iaktta väjningsplikt. En annan bil tvingades bromsa kraftigt för att undvika kollision.

En polisman vittnade också om att det fanns risk för att människor hade kunnat bli påkörda på parkeringen.

Olycksplatsen i Valsta.

När olyckan inträffade på onsdagen ska mannen ha kört en Golf, enligt vittnesuppgifter från platsen.

Enligt uppgifter ska det ha varit ha varit han själv som larmade 112. Han ska då ha uppgett att hans sikt skymts av att han hade solen i ögonen.

Tumult vid olycksplatsen

Flera personer och vittnen samlades vid olycksplatsen där tumultartade scener utspelade sig efter påkörningen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var flera personer närgångna mot de närvarande poliserna som tvingades använda pepparsprej.

En del av personerna ska också ha stört vårdpersonalen som gav pojken vård, enligt uppgifter.

– Det här blir ju ett trauma med väldigt mycket upprörda känslor. Sedan kommer polisen hit och gör ingripande, och det blir ännu mer upprört. Att det blir upprörda känslor är förståeligt till vissa delar, men sedan får man hålla sig till rimliga gränser när det kommer till hur man beter sig på en plats där någon förolyckats, säger Stephan Kiernan, lokalpolisområdeschef i Sollentuna.

Stephan Kiernan säger däremot att han däremot inte har några uppgifter om att personerna gick på vårdpersonal vid olycksplatsen.

Ilska bland boende

Dagen efter olyckan är sorgen stor i Valstaområdet. Men under sorgen bubblar också en ilska. Flera som inte vill uppge sina namn säger att den gripne mannen är välkänd av polisen och att de är kritiska till att han inte gripits tidigare.

– Myndigheterna har haft koll på den här mannen, men de har inte gjort något. Egentligen är det myndigheternas fel att det här har skett, säger en man, som är på plats tillsammans med sin familj.

En annan skyller på politikerna, och menar att de kunnat göra mer för att stoppa kriminaliteten.

– Det här är deras fel. Men vissa kriminella borde också spärras in på livstid, säger han.

”Fruktansvärd händelse”

Stephan Kiernan.

Flera uppgiftslämnare som Aftonbladet haft kontakt med vittnar också om att att mannen och andra gängmedlemmars bilkörande länge varit ett problem i området.

– När jag fick höra om händelsen förstod jag vem det var som körde. Det säger någonting. Det är allmänt känt att han kör som en idiot. Utredningen får visa om han körde så eller inte i går men uppenbarligen har han kört ihjäl någon, har en polis tidigare sagt till Aftonbladet.

Lokalpolisområdeschef Stephan Kiernan, säger att han förstår ilskan hos de boende i Valsta.

– Varje vecka, varje år, händer det tragiska händelser i trafiken där barn och ungdomar blir skadade. Det är en fruktansvärd händelse. Jag tror att man väldigt ofta känner en frustration, att man skulle gjort mer och förebyggt något.

Däremot tror han inte att de kunnat göra något specifikt för att hindra dödsolyckan på onsdagen.

– Vi behöver utveckla polisens och samhällets förebyggande arbete, men i det här fallet så har jag svårt att se vad vi hade kunnat göra för att förebygga den här händelsen. Vi kommer inte alltid kunna vara där när blixten slår ner, säger han.

Vidare säger han att han inte vill kommentera uppgifterna om att den misstänkta föraren har nätverkskriminella kopplingar.

– Jag uttalar mig inte om det, men han är känd av oss. I området har vi länge jobbat med kriminell påverkan och mot den lokala kriminella strukturen här. Det har varit vårt fokus i två år, tillsammans med polisområdet. Det är ett viktigt arbete som inte är slut nu, vi jobbar vidare med det tillsammans med kommunen, säger Stephan Kiernan.

Följ ämnen i artikeln