Bränner torah utanför Israel ambassad – fler koranbränningar planeras

Publicerad 2023-07-28

Under fredagen planeras en torahbränning utanför Israels ambassad.

Israels utrikesminister varnar för att relationerna till Sverige kan skadas om den genomförs.

Samtidigt planeras tre nya koranbränningar i Stockholm.

Följ ämnen
Israel
En kvinna tänder eld på en pappersbit utanför Israels ambassad i Stockholm.

En kvinna har sökt och beviljats tillstånd hos polisen för en allmän sammankomst utanför Israels ambassad på Östermalm i Stockholm i dag klockan 12.

Kvinnan, som är i 50-årsåldern, planerar att bränna en torah. I sin ansökan skriver hon att det är en manifestation för barns rättigheter i Sverige, som enligt henne kränks systematiskt idag, rapporterar SVT Stockholm.

”Kan skada relationerna”

Det här väcker starka reaktioner hos den israeliska regeringen. Utrikesminister Eli Cohen säger till nyhetskanalen Kann News att han pratat med Ulf Kristersson (M).

– Jag har gjort det klart att vi förväntar oss att den svenska regeringen förebygger sådana händelser som kan skada relationerna mellan länderna, säger han.

Under manifestationen, som pågick i en timme, riktade kvinnan kritik mot socialtjänsten. Hon tände också eld på ett papper framför det samlade pressuppbådet, ingen torah.

Polisen i Stockholm har fått in minst tre ansökningar om allmän sammankomster där man planerar att bränna koranen de kommande tre veckorna, skriver Svenska Dagbladet.

Ska bränna bibel ”för att de-eskalera”

En ansökan handlar om att bränna koranen utanför Irans ambassad den 3 augusti.

De andra ansökningarna handlar om koranbränningar i Norsborg i södra Stockholm samt centrala Stockholm den 10 augusti.

En man planerar också att bränna en psalmbok utanför en kyrka i centrala Stockholm, skriver TT. Syftet ska vara att ”de-eskalera Koranbränningarna som sätter alla svenskar och svensk regering i en svår sits i den muslimska världen”.

Statsminister Ulf Kristersson (M) uttalade sig under torsdagen och sa att Sverige står inför ”formativa dagar” på grund av de planerade manifestationerna.

– Det är polisen som fattar de besluten och inte jag. Om de beviljas så står vi inför ett antal dagar med uppenbar risk att det händer allvarliga saker. Jag är utomordentligt bekymrad över det som kan sättas i gång, sade Kristersson till TT.