Peskovs son ”inkallad” i direktsändning - slingrade sig

Publicerad 2022-09-23

Nikolaj Choles, 32, son till Putins närmaste man Dmitrij Peskov, slingrade sig rejält i livesändning.

På en direkt fråga om han var redo att åka till Ukraina som frivillig soldat blev svaret:

– Nej, jag behöver inte kryssa i den rutan.

Efter mobiliseringsordern från president Vladimir Putin på onsdagen kom inkallelseorder till många ryska män redan samma dag.

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs medarbetare lyckades lura Nikolaj Choles, son till Kremls pressekreterare Dmitrij Peskov, att de ringde från mönstringsbyrån. Därför kunde tittarna i direktsändning höra Choles svar när han fick frågor i Youtube-kanalen Populjarnaja politika.

”Kommer lösa det på en annan nivå”

Programledaren Dmitrij Nizovtsev presenterade sig som tjänsteman på mönstringsbyrån och uppmanade Nikolaj att komma dit nästa dag för en läkarundersökning. Nikolaj Choles svarade:

– Aaa, jag kommer naturligtvis inte klockan tio i morgon. Om ni vet att jag är herr Peskov, så måste ni förstå att det inte är rätt att jag ska komma dit. Kort sagt, jag kommer att lösa det på en annan nivå. Jag måste ta reda på hur jag ska hantera det här på rätt sätt.

Han ville inte svara på vad ”annan nivå” betydde. Sedan fortsatte Choles att prata om morgondagen, och sade enligt tidningen Meduza:

– Att jag skulle komma klockan 10 i morgon – tro mig, det vill varken ni eller jag. Jag måste först veta hur jag ska hantera detta på rätt sätt… Om jag måste försvara fosterlandet, så har jag inga problem med det. Jag behöver veta hur ändamålsenligt det är att jag hamnar där. Nu pratar jag om vissa politiska nyanser.

Han ville inte precisera vilka ”politiska nyanser” det handlade om, men sade:

– Om jag måste försvara fosterlandet, var inte orolig, då är jag med er. Men om jag kommer imorgon eller inte, det är en annan fråga.

Förnekade

Senare i sändningen fick han en direkt fråga om han var redo att åka som frivillig soldat till Ukraina:

– Nej, jag behöver inte kryssa i den rutan. Hör nu här, jag är redo att åka, men inte för att ni frågar. Jag kommer att agera i enlighet med de råd jag får.

Dmitrij Peskov bekräftade att programledaren verkligen hade pratat med sonen, men förnekade att sonen hade vägrat att komma till mönstringsbyrån. Enligt Peskov hade väsentliga delar av sonens svar klippts bort.