Protester i Ryssland efter Putins tal om ”mobilisering”

Uppdaterad 2022-09-22 | Publicerad 2022-09-21

Protester pågår i flera ryska städer efter Vladimir Putins tal till nationen.

”Nej till krig” skanderas på gator runt om i hela Ryssland.

Över 1 300 demonstranter ska ha frihetsberövats under onsdagskvällen.

Tusentals ryssar protesterar efter den order om delmobilisering i Ukraina som president Vladimir Putin meddelade i sitt tal till nationen på onsdagsmorgonen.

Mobiliseringen innebär bland annat att fler soldater kommer att kallas in, enligt försvarsminister Sergej Sjojgu 300 000 reservister.

Det betyder att vanliga ryssar nu kan bli inkallade till kriget i Ukraina.

Putins order kommer efter flera förödmjukande bakslag för de ryska trupperna i Ukraina.

Vladimir Putin under onsdagens tal till nationen.

Det är Rysslands första militära mobilisering sedan andra världskriget – och reaktionerna kom direkt.

”Tusentals ryska män – våra fäder, bröder och makar – kommer att kastas i krigets köttkvarn. Vad kommer de att dö för? Vad kommer mödrar och barn att gråta för?” skrev den oppositionella gruppen Vesna (Vår) i ett uttalande.

Olagligt att demonstrera

Osanktionerade demonstrationer är olagliga i Ryssland och Moskvas åklagarmyndighet varnade under dagen för att organisering eller deltagande i sådana kan leda till upp till 15 års fängelse.

Enligt den oberoende protestövervakningsgruppen OVD-Info har minst 1 300 personer frihetsberövats i uppemot 40 olika ryska städer – bara timmar efter Putins tal.

– Jag kom ut till protesterna och planerade att delta, men det ser ut som att de redan har arresterat alla. Den här regimen har fördömt sig själv och förstör sin ungdom, säger 60-åriga ryssen Alexei till AFP.

– Det kommer inte att hjälpa, men det är min medborgerliga plikt att uttrycka min ståndpunkt. Nej till krig!, säger en Moskvabo till nyhetsbyrån AP.

Onsdagens protester är de första stora antikrigsprotesterna i Ryssland sedan anfallskriget mot Ukraina inleddes i februari.

Den nya ryska aggressionen har under kvällen fördömts världen över, bland annat av USA:s president Biden i ett tal i FN:s generalförsamling på onsdagskvällen.